Ветеран дивізії “Галичина” Орест Васкул святкує 93-річчя

Сьогодні, 28 травня, своє 93-річчя святкує киянин Орест Васкул – ветеран дивізії «Галичина», який є членом Львівської станиці Галицького Братства та одночасно очолює Київське крайове Братство ветеранів ОУН-УПА.

Про це повідомив заступник голови Галицького братства вояків дивізії «Галичина» Ігор Іваньков.

“Пан Орест є одним із наймолодших вояків-дивізійників. Сьогодні йому виповнюється 93 роки!!!

Дописавши собі два роки, оскільки народжений у 1928 році, юнак не вагаючись зголосився до дивізії і з першим набором відбув на вишкіл до Гайделяґра.

Незважаючи на молодий вік, доброволець Орест Васкул став учасником багатьох подій – у складі почесної сотні побував на похороні Отто Бауера у Львові, із бойовою групою «Байєрсдорф» боровся з червоними партизанами у Східній Польщі. Як ройовий 4-ї важкої сотні елітного фюзилерного куреня воював під Бродами, де потрапив у полон. Здійснив втечу із заслання та приєднався до збройного підпілля ОУН. Арештований у червні 1947 року та в жовтні засуджений на 25 років таборів і 5 років позбавлення у правах. Покарання відбував у Красноярську, Караганді, закритій тюрмі в м. Богучар Воронезької області та Воркуті. Звільнений у 1956 році. У 1984 році арештований вдруге (за антирадянську діяльність) та засуджений на 11 років тюрми. Покарання відбував у м. Алчевськ Луганської області. Звільнений у 1987 році. У 1992 році став членом Галицького Братства вояків дивізії «Галичина», а в 1995 році офіційно зареєстрував Всеукраїнське Братство ветеранів ОУН та УПА у Міністерстві юстиції. У 1995–2010 рр. був членом Головного Проводу ОУН(б) та головою Теренового Проводу ОУН(б) в Україні. Згодом очолив товариство довголітніх членів ОУН та УПА в Україні. Проживає в Києві.

Дорогий наш комбатанте, прийміть найщиріші вітання від побратимів-дивізійників, членів Резерву дивізії «Галичина» та від мене особисто. Зичимо Вам здоров’я міцного та Божої опіки!!!
З Роси і Води Вам на Многії та Благії літа!!!” – написав Ігор Іваньков.

Читайте також  “З Днем народження, пане Президенте”: Порошенка оригінально привітали рідні(відео)

Довідка:

Васкул Орест Петрович (нар. 28 травня 1928, с. Серафинці, Городенківський повіт) — голова Київського крайового братства ОУН—УПА, політв’язень, український політичний, громадський діяч. Учасник національно-визвольного руху, нагороджений орденом «За заслуги III ступеня».

У 1943 року добровільно записався у дивізію «Галичина». Пройшов вишкіл біля Дембіци у Польщі. Воював у лавах Дивізії зброї СС «Галичина», під Бродами був контужений, потрапив у радянський полон, засланий до Башкирської АССР. Звідси втік, у 1947 році заарештований знову, засуджений до 25 років таборів, 5 років позбавлення прав. Більшу частину просидів в БПРах — бараках посиленого режиму. Згідно з рішенням Президії Верховної Ради СССР звільнений 25 червня 1956 року.

З 1968 року проживає в селі Ясногородка Київської області. Балотувався під час виборів до Верховної ради України 2006 року,

У липні 2017 року про життєвий шлях Ореста Васкула знято документальний фільм “Орест” – першу серію проекту “Жива УПА”.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело