Продати землю в Україні після 1 липня стане складніше: хто зможе стати в ряди покупців

Після відкриття ринку землі з 1 липня в Україні зміняться правила купівлі та продажу сільськогосподарських земель. У зв’язку з цим важливо знати, які саме землі відносяться до земель сільськогосподарського призначення, і кому їх можна буде продати.

У Центрі з надання безоплатної правової допомоги громадянам пояснили, що до земель сільськогосподарського призначення належать: сільськогосподарські угіддя: рілля, багаторічні насадження, сіножаті, пасовища, перелоги; несільськогосподарські угіддя: господарські шляхи і прогони, полезахисні лісові смуги та інші захисні насадження, крім тих, які віднесені до земель лісогосподарського призначення, землі під господарськими будівлями і дворами, землі під інфраструктурою оптових ринків сільськогосподарської продукції, землі тимчасової консервації.

Власник землі може продати свою земельну ділянку громадянам України; юридичним особам України, учасниками (акціонерами, членами) яких є тільки громадяни України і /або держава, і/або територіальна громада; територіальній громаді, або державі.

Максимальний дозволений до продажу розмір ділянки – 100 гектар на людину. З 1 січня 2024 року землю можна буде продавати також юридичним особам, максимальною площею 10 тис. га.

Важливо знати, що перш ніж укладати угоду про купівлю-продаж покупця перевірятимуть на предмет можливості придбання ним землі в певних розмірах за допомогою відповідних держреєстрів. Якщо за результатами перевірки буде виявлено невідповідність з необхідними вимогами – нотаріус зобов’язаний відмовити в угоді.

Всі розрахунки по оплаті за землю будуть здійснюються тільки в безготівковій формі. Джерела походження коштів для покупки земельної ділянки повинні бути документально підтверджені в декларації.

Читайте також  Директор школи пообіцяв поцілувати свиню, якщо діти за рік прочитають 10 тисяч книг (відео)

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело