«Кімнати грошей»: чому політики й бізнесмени спустошують свої банківські рахунки

«Кімнати грошей»: чому політики й бізнесмени спустошують свої банківські рахунки

Великі вкладники українських банків, яких відносять до VIP-клієнтів і в групу PEP (публічні особи), у квітні-травні активно знімали готівку з рахунків або переводили її у криптовалюту.

Про це виданню «Страна» неофіційно повідомили банкіри. Дані про клієнтів – секретна інформація, тому її можна отримати тільки на правах анонімності, пише ІА Волинські новини.

PEP (politically exposed person) розшифровується як «державна посадова особа» або «політично значуща особа». До цієї категорії відносяться держслужбовці на керівних постах різного рівня: від прем’єр-міністра до голови районної адміністрації. А також політики (включаючи керівних працівників партій) і начальство в держкомпаніях. За ними та їхніми рідними/близькими (пов’язаними особами) банки зобов’язані стежити особливо пильно.

А до групи VIP-вкладників зазвичай відносять бізнесменів з великими вкладеннями або просто заможних українців.

Вкладники з обох груп зараз активно переводять кошти, це банкіри пов’язують з регулярним введенням санкцій Радою національної безпеки і оборони щодо різних осіб.

«Вкладники такого масштабу часто мають вихід на голів правлінь банків або заступників голови, тому в особистих бесідах кажуть про побоювання потрапити під санкції. Хтось вже знає, що його можуть торкнуться якісь санкції чи обмеження (зазвичай таку інформацію дізнаються за тиждень-два по своїх каналах), а хтось просто хоче підстрахуватися і знімає гроші на всякий випадок. Часто йдеться про мільйонні суми в доларах і гривнях. Такий обсяг отримують не в банкоматах, а у відділеннях за попереднім замовленням готівки, і за грошима приїжджають з охороною. Все чітко організовано », – розповів виданню голова правління великого банку.

За його оцінкою, велика частина таких вкладів – близько 75-80% – зберігається в інвалюті. Найчастіше в доларах і рідше – в євро. Менше коштів розміщено на гривневих рахунках. Тому конвертації засобів перед зняттям з рахунків майже не відбувається, відповідно це рідко впливає на валютний ринок і курс гривні.

Читайте також  Українців попередили про нову аферу в Мережі: шахраї крадуть з картки всі гроші

У той же час великі українські чиновники і бізнесмени все активніше цікавляться купівлею криптовалбти. На першому місці за популярністю стоїть Bitcoin, за ним йдуть Ethereum і Ripple. Такі вкладення дають можливість зберегти анонімність.

«Якщо Рада нацбезпеки і оборони введе санкції відносно політика/бізнесмена, то він через Нацбанк натисне на банки, і ті заблокують його рахунку. А ось біткоїни ніхто не знайде і не заблокує. Тому люди стали все частіше робити вклади у віртуальні гроші. З одного боку, це не класичний банківський рахунок, а з іншого, електронні валюти – вже визнані засоби платежу. Ними можна розрахуватися, якщо буде потрібно, та ще й заробити на курсовій різниці, якщо вони подорожчають », – пояснив інтерес до криптовалюти заступник голови одного з банків.

Опитування фінансистів показало такий середній розподіл коштів, що знімаються з банківських рахунків у зв’язку із загрозою санкцій:

– 5-10% вкладається у криптовалюту;

– до 5% залишається на банківському рахунку, зазвичай на картковому;

– до 10% розміщується в приватний сейф банку;

– 75-80% забирається готівкою, і велика частина коштів вкладається у приватні сховища.

«Суми колосальні, іноді за ними приїжджають броньовані машини з приватною охороною. Хтось залишає трохи готівки в особистому сейфі банку, а хтось нам не довіряє і забирає все. Зрозуміло, що якщо в банк прийдуть до постанови суду, то ми відкриємо приватний сейф і віддамо правоохоронцям вміст. Тому ставлення неоднозначне. Приватним сховищам довіри більше. Вони секретні і знаходяться під захистом», – запевнив директор казначейства великого банку.

«Кімнати грошей» і комісії

В якості приватного сховища може виступати що завгодно: від особистого сейфа олігарха в його власному будинку до засекречених «кімнат грошей», де зберігається готівка різних осіб.

Читайте також  "Комфорт" від Укрзалізниці: в платному залі очікування зарядка телефону і ноутбука коштує додатково 5-6 гривень

«Про «кімнати грошей» ходило багато легенд, і я один раз побував у такій. У дуже великій за площею. Там не так, як багато хто уявляє. Немає мішків з грішми, і банкноти лопатою ніхто не загрібає. Ні. Там дуже багато полиць, і кожна позначена номером, ніяких імен (облік ведеться в іншому місці). Здебільшого готівка у банківських брикетах, щільно упакованих. Банкноту або пачку грошей ніяк не витягнути. Та й не ризикне ніхто – ніхто не хоче своїм життям ризикувати. А питання стоїть саме так », – розповів заступник голови правління банку.

Він пояснив, що «кімнати грошей» – це не поодинокі випадки, а розгалужений бізнес з великою кількістю будівель не тільки в Києві, але й по всій країні. Їх сотні. Фінансисти запевняють, що за Януковича їх було в 1,5-2 рази більше, але потім частину закрили. Про них знають ті, хто надає охоронні послуги, а також банкіри та великі вкладники.

«Справа поставлена дуже професійно: є налагоджені зв’язки з деякими банками – і в Україні, і за кордоном. Є місця, де можна завезти джип з доларами або євро і через кілька днів ця сума буде зарахована людині на його рахунок в офшорі. Така послуга коштує в середньому 3,5% від суми. Якщо говорити про зберігання готівки, то у всіх розцінки різні. Якщо суми не дуже великі (мільйон-два), то можуть брати близько $ 1 тисячі на місяць, а якщо обсяг більший – то можуть і відсоткову комісію встановити. Все залежить від особистих домовленостей », – уточнив голова правління банку.

Сторонній, тобто людина з вулиці, в «кімнату грошей» точно не потрапить. Клієнта повинні знати, і за нього повинні поручитися інші клієнти або партнери.

Читайте також  "Ніхто в Україні не чекав на такий курс валют, долар зробив щось неймовірне": що станеться в обмінниках на Новий рік?

Платять картками охоронців і водіїв

Знімаючи зараз готівку зі своїх карткових або депозитних рахунків, великі вкладники рідко закривають рахунки. Їх залишають і зберігають невеликі суми, щоб залишатися клієнтами. Нехай навіть заблокованими.

Банкіри розповіли, що у VIP-клієнтів рідко виникають проблеми зі зняттям коштів з депозитів. Великі вкладники рідко відкривають депозити на 12 місяців, найчастіше це вкладення на три місяці, яке регулярно переоформляють на новий термін.

Проте, навіть коли у товстосума блокують рахунок, він зазвичай продовжує користуватися карткою. Цього разу чужою.

«Цим людям хочеться мати банківську картку і платити нею, щоб не носитися з величезними сумами готівки. Тому поширеною практикою стало відкриття карткових рахунків на третіх осіб. Наприклад, на водіїв або охоронців, при цьому, на декількох відразу. Їм мільйони на рахунок не покладеш, інакше зацікавиться фінмоніторинг банку, але по 200-300 тисяч гривень класти на картку можна, а потім користуватися нею в повсякденному житті. Оскільки це не пов’язані особи (не родичі вкладника), їхні рахунки не чіпатимуть. Їх навіть на роботу оформляють на сторонні фірми, хоча вони працюють на підсанкційну особу. Тож прив’язатися до санкцій і заблокувати рахунок не вийде. Тому бізнесмен вкладає туди свої гроші і користується ними. Вільно. Вже історично так склалося, що у нас в ресторанах або торгових точках ніхто не дивиться на імена, вибиті на банківських картах. Тому ніхто й не помітить, що VIP користується пластиком з чужим ім’ям», – пояснило джерело «Стране».

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело