Covid паспорти: Євросоюз назвав дату впровадження

Уряд Польщі заявляє, що готовий нині видавати такі сертифікати, адже є база даних щеплених людей з унікальним QR-кодом, яку неможливо підробити. Про це пишуть польські медіа. Але сенс цієї ідеї полягає у можливостях усіх країн ЄС. Тому має бути регламент Європейської комісії.


Країни ЄС хочуть запровадити “свіжий паспорт” (Зелені цифрові сертифікати) для своїх громадян перед канікулами, щоб дозволити здоровим людям подорожувати більш вільно. Швидке створення такого документа насамперед залежить від тих країн, де туризм є важливим сектором економіки., Іспанії, Хорватії, Болгарії та Туреччини.

Нині часто наводять ізраїльський приклад. Використання досвіду цієї країни у вакцинації мало б велике значення для функціонування суспільство та відновлення економіки. Адже щеплені ізраїльтяни можуть вільно користуватися готелями, спортивними спорудами та сімейними святами, такими як весілля. Польща вже застосовує ті самі вимоги до людей, які в’їжджають до країни. Щоб не потрапити на десятиденний карантин, потрібно бути вакцинованим подвійною дозою Covid-19 або мати негативний результат тесту. Однак країни ЄС застосовують різні обмеження на кордонах, і немає стандартизованих процедур. Вже нині в інтернеті можна придбати підроблений результат або інформацію про щеплення. Водночас сертифікат з QR-кодом із цифровим підписом це виключить.

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький наголосив, що “переговори на рівні ЄС ведуться на початковому етапі”.

Вакцинуватися чи ні?!
Як повідомила “Rzeczpospolita”, обговорення деталей тривали протягом багатьох місяців у робочій групі Ради ЄС. Основні правила вже відомі – люди, які заразились Covid-19, щеплені подвійною дозою вакцини або мають негативний результат тесту, будуть сертифіковані. Паспорт буде цифровим. ЄС створить єдину інфраструктуру, а окремі країни вирішать, якими даними вони будуть ділитися про своїх громадян. Міністерство охорони здоров’я повідомляє, що “Польща бере активну участь у процесі впровадження та запуску системи взаємовизнаних цифрових сертифікатів до 25 червня 2021 року”.

Читайте також  Євросоюз не відміняв санкції проти оточення Януковича – посол

У січні в опитуванні IBRiS щодо Польщі 47,5% респондентів підтримали їх введення, кожен четвертий респондент твердо сказав “ні” такому рішенню. Сьогодні ми задавали ті самі запитання. 44,4 відсотка респондентів IBRiS висловилися за (скоріше і, безумовно, “так”), 39,2 відсотка – проти.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело