Заборона відвідувати школу учням без щеплень не порушує право на освіту, – Денісова

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова повідомила, що заборона дітям без профілактичних щеплень відвідувати школу не порушує їх права на освіту. Денісова наголосила, що в Україні передбачені різні форми навчання – деякі з них можна реалізувати без того, щоб навідуватись у школу.


В Офісі омбудсмена пояснили, що обов’язкова вакцинація створює колективний імунітет для дітей. Під захист тоді потрапляють навіть ті, кого не можна щепити через медичні протипокази.

ВСУ визнав вимогу вакцинації виправданою
Крім того, Верховний Суд у своїй постанові від 17 квітня 2019 року зазначив, що вимога про обов’язкову вакцинацію населення проти особливо небезпечних хвороб з огляду на потребу охорони громадського здоров’я, а також здоров’я зацікавлених осіб, є виправданою. Суд звернув увагу, що завданням держави є забезпечення дотримання оптимального балансу між реалізацією права дитини на освіту та інтересами інших дітей,
– повідомили в Офісі Омбудсмена.

Зазначимо, у березні 2021 року у Верховному суді залишили без змін рішення, в якому оскаржували відсторонення від занять учениці ліцею, що була не щеплена за віком.

Євросуд з прав людини визнав правомірними штрафи за відмову від вакцинації
8 квітня 2021 крапку у суперечці остаточно поставила Велика Палата Європейського суду з прав людини. Євросуд визнав правомірними адміністративне покарання батьків за відмову від обов’язкової вакцинації дітей.

Важливо! Відповідно до статті 17 Закону України “Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини” при розгляді справ національні суди застосовують практику Європейського суду з прав людини як джерело права.

Читайте також  "Перезапуск" від садочків до ВНЗ: у Зеленського готують нове життя українським дітям

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело