Українці отримають компенсацію за карантин, міністерка Лазебна розповіла деталі: більше, ніж 8 тисяч

Українці отримають компенсацію за карантин, міністерка Лазебна розповіла деталі: більше, ніж 8 тисяч

Марина Лазебна виправдалась за запізнення з допомогою і пообіцяла нові виплати за карантин

Міністерка соціальної політики Марина Лазебна розповіла про виплати ФОПам за локдаун і майбутнє пенсійної системи.

По це та низку інших важливих питань вона розповіла в інтерв’ю для “РБК-Україна”.

“Ми напрацювали законопроєкт <…>про надання допомоги від держави ФОПам та працівникам, які постраждають внаслідок карантинних обмежень введених у “червоних зонах” (наразі проєкт вже подано – ред.).

Це буде аналогічна підтримка держави, яка була вже реалізована у грудні 2020 року. Але цього разу хочемо долучити місцеву владу, щоб вони теж допомагали зберегти бізнес у своїй місцевості. При цьому центральна влада бере на себе переважну більшість відповідальності за ситуацію. Ми будемо надавати по 8 тисяч з державного бюджету, а місцева влада може доповнювати цю допомогу сумою, яку вони будуть визначати самостійно”, — сказала очільниця Мінсоцполітики.

При цьому міністерка також виправдалась за те, що пряма адресна допомога у безпосередньо грошовій формі була застосована лише в останньому кварталі 2020 року.

Українці на карантині, фото: Unian
“Ми такий підхід запровадили тільки у кінці року. І зараз будемо робити.

Але доходи пенсіонерів і мінімальну зарплату підвищили, доплати медикам збільшили, преференції бізнесу і окремим галузям економіки надали, запровадили програму “5-7-9″ та допомогу по частковому безробіттю. Можливо, цього недостатньо, але це саме адресна допомога тим, хто опинився у найбільш скрутній ситуації під час пандемії та карантинних обмежень”, — пояснила Лазебна.

Торкнулася голова Мінсоцполітики також і наболілого питання майбутнього пенсійної системи.

“Якщо не накопичувати й нічого не робити, то коефіцієнт заміщення в Україні через 30 років буде 18%. Зараз він близько 30%. Це – скільки складає наша пенсія по відношенню до заробітної плати. Це прогноз Світового банку. Тобто, наприклад, якщо зарплата 10 тисяч гривень, то пенсія – 1800 гривень. Але і сьогодні ми недалеко пішли від того часу.

Читайте також  Журналісти дізналися, кому дістанеться спадок Джорджа Майкла

Уряд вже у ручному режимі “дотягує” солідарні пенсії. У нас є п’ять мінімальних пенсійних виплат. Одна розраховується від прожиткового мінімуму для людей з маленьким стажем, інша – для людей з повним стажем, зараз становить 2400 гривень і залежить від мінімальної зарплати. Ще три ми встановлюємо урядовими рішеннями, в тому числі, через доплати за віком. Без накопичувальної пенсії кожний уряд буде у ручному режимі “латати дірки””, — стверджує Марина Лазебна.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело