“Діти будуть ходити півнями?” Директорка ліцею на Львівщині влаштувала “модний вирок” учням: деталі скандалу

“Діти будуть ходити півнями?” Директорка ліцею на Львівщині влаштувала “модний вирок” учням: деталі скандалу

На Львівщині директорка одного з ліцеїв вирішила влаштувати “модний вирок” старшокласникам через шкільну форму. Жінка при всіх принижувала учнів, оцінюючи їхній зовнішній вигляд. Деяким порадила зашити дірки на штанях, іншим заявила, що їхній одяг підходить для того, щоб їхати збирати полуницю, а в однієї з дівчаток запитала, чи не прикриває вона целюліт своєю довгою кофтою.

Директорка навчального закладу впевнена, що в цій ситуації вона має рацію. А своїми висловлюваннями нібито намагалася виховати в дітях звичку ходити в школу, дотримуючись дрес-коду.

“Дівки на полуницю зібралися”

У ліцеї №2 міста Соснівка Львівської області директорка закладу Наталія Щербань вирішила провести показовий рейд із перевірки зовнішнього вигляду учнів 10 класу. На аудіо, яке хтось виклав у Facebook, чутно, як вона вичитує школярів:

  • “А чому в робочих штанях? Уже не обтислі, вже робочі.Ну, зрозуміло, дівки, готуєтеся на полуницю”.
  • “Я можу ще у свої роки на себе шаль накинути, а чого ти стоїш із накинутою зверху хусткою, як баба…”
  • “Значить, привести себе в порядок, знайти нормальні штани, а не робочі! В таких штанах тільки на город, не більше!”
  • “Ну це взагалі! Такі гарні ніжки, але худенька. А тут у тебе такий целюліт виріс, некрасиво”.
  • “Як можна ходити в спортивних штанях, та ще із діркою? Мені все одно, що ти впав, дірка ж є.Забирай речі і йди звідси”.
  • “Завтра в школу не пущу, якщо прийдете такі тітки-матітки”.

У коментарях під відео
між батьками, чиї діти вчаться у цьому ліцеї, розгорілися суперечки.

“Вона завжди принижувала дітей. А про себе вона іншої думки, “вона не з тієї категорії!” Їй можна все, що захочеться: і дітей пообзивати, і воду на голову вилити, ще й дитячу курточку на підлогу кинути і копнути”, – пише користувачка Богдана Пенцак.

Читайте також  Дитині, як вiдлюднику, виділили стільчик для одягу, бо мама не здала гроші на шафу(відео)

“Шкода, що немає минулих записів, там, де у неї діти худоби, обтягнуті в штани з-під презервативів”, – пише Антоніна Васильченко.

Однак досить багато батьків дружно почали підтримувати директорку, запевняючи, що кращого за шкільну форму світ ще нічого не придумав. На їхню думку, шкільна форма дисциплінує, не відволікає від навчання, змушує добре вчитися тощо. А головне, у шкільній формі всі рівні – і бідні, і багаті.

Основний їхній аргумент – батьки на загальних батьківських зборах ухвалили рішення, що всі діти повинні в цю школу ходити у формі або в одязі ділового стилю.

Але ніхто з таких батьків уперто не хотів помічати, в якому тоні виховує школярів директорка, як вона їх принижує перед усім класом, вказуючи на одяг і навіть фізичні особливості дитини.

“Кого ми хочемо у світ випускати?” Позиція директорки

Сама Наталя Щербань нічого поганого в цьому записі не бачить.

“Я його не слухала, але мені розповідали, що нічого такого там немає. Я знаю, що я говорила”, – сказала OBOZREVATEL директорка.

За її словами, в школу діти приходять “у майках, у старих штанях, не переодягаються після фізкультури”.

“У чому бігав, у тому й прийшов. Шкарпетки, труси, майка – все на ньому. Вони сидять у майках, а зверху курточка накинута. Ми в театрі людей садимо по двоє через крісло, а в класі діти сидять купою, у верхніх куртках, у задушливому приміщенні. Зараз це загроза життю і здоров’ю. Вони позаписували мої жарти, де я питаю, чого ти куртку носиш до колін, що у тебе – целюліт? Там була маленька, тендітна дівчинка, хіба я могла сказати, що ти целюліт ховаєш?” – пояснює директорка.

Читайте також  Вчителька назвала головні недоліки дистанційного навчання в Україні

Щербань вважає, що діти не раз записували її висловлювання, і називає аудіозапис вирваними з контексту фразами.

“Ми намагаємося підняти дітей до якогось рівня дрес-коду.З мого боку там нічого такого не було, щоб принизити людську гідність. Але школа – це не вокзал.Мені зараз важко зробити вибір, я в ідіотському становищі. Мені тепер продовжувати наполягати на тому, щоб вони одягалися по-людськи, а не готували себе їхати за кордон полуницю збирати. Тому я і говорила про їхні штани”,– каже директорка.

В адміністрації школи запевняють, що на батьківських зборах було ухвалено рішення ходити на уроки в одязі ділового стилю. Але ось учні, яких переводять до ліцею в 10-11 класах, до цього не звикли. Тому і виникають конфлікти.

“Правда, батьків замало, вони всі на заробітках, діти живуть із бабусями, дідусями. Приїхала мама одного хлопчика і була здивована. Говорить, що все скаже синові. Але вона тут з’являється чотири рази на рік.Я знаю, що я була десь жорсткою, але це ж не вперше і не удруге. Діти роблять, що хочуть, їм до лампочки, який вони вигляд мають. Але кого ми хочемо у світ випускати? Зараз дуже серйозна дилема: продовжувати наполягати, або діти будуть ходити такими півнями, мовляв, ось як ми директора прищучили”, – говорить Щербань.

Якщо не пускають через форму – скаржтеся

Співзасновниця ГО “Батьки SOS” Олена Парфьонова каже, що, на жаль, незважаючи на те, що вже півтора року як президент Володимир Зеленський підписав указ про скасування шкільної форми, до них в організацію продовжують надходити сигнали з регіонів від батьків.

Вони скаржаться, що деякі вчителі дозволяють собі вказувати дітям, у чому ходити на уроки, і навіть не пускають на заняття, якщо їм не подобається одяг дитини.

Читайте також  Табелів у Новій українській школі не буде: що таке «Свідоцтва досягнень»?

“Як одягатися школяреві – це суто особиста справа його батьків. І нікого більше. Єдиний виняток із цього правила – це гігієна. Якщо у школяра з цим є проблема, тоді школа повинна звертати увагу, можливо, щось не гаразд у родині”, –говорить Парфьонова.

Вона звертає увагу на те, що відповідно до статті 30 закону про шкільну освіту те, що ухвалено на загальних зборах батьків, може стосуватися лише їхніх власних дітей. Але ніяк не всіх учнів школи.

“Не будуть усі ходити в малинових піджаках тільки тому, що ви так вирішили на зборах. Те, як одягнена дитина, ніяк не впливає на її успіхи в навчанні, це вже доведено давним-давно.Хоч із сережкою, хоч із дредами, хоч із різнокольоровим волоссям, із дірками на джинсах – педагогів це не стосується. Вони не мають права обмежувати право учня на освіту, вони не мають права не пускати його на урок тільки тому, що їм не подобається його одяг. Це все пережитки радянського минулого”,– говорить Парфьонова.

Вона вважає, що ще пройде одне-два покоління, перш ніж ми зрозуміємо, що важлива суть, а не форма.Якщо вашу дитину принижують, виганяють з уроку або не пускають до школи через зовнішній вигляд, то сміливо йдіть скаржитися в місцеве управління або департамент освіти.Якщо там не наведуть лад, то звертайтеся до Міністерства освіти, до освітнього омбудсмена. І пам’ятайте, ніхто, ніякі загальні батьківські збори або директор не мають права вам вказувати, як одягати дитину.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело