Без чипсів і сухариків в їдальнях та з обов’язковими правилами прибирання: що передбачає новий санрегламент у школах

Нововведення набудуть чинності з 1 січня 2021 року.

Інформує Всеосвіта.

Міністерство охорони здоров’я затвердило новий Санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти. Він набуває чинності з 1 січня 2021 року.

Які положення санрегламенту викликають найбільше непорозумінь? Які плюси та мінуси такого нововведення? На цю тему розмірковує Альона Парфьонова, співголова ГО «Батьки SOS», на порталі ZN.UA.
ЧИМ НОВИЙ САНРЕГЛАМЕНТ ВІДРІЗНЯЄТЬСЯ ВІД СТАРОГО?

Насамперед йдеться про нечітку норму виконання домашніх завдань. За новими правилами, учням 1–2 класів не рекомендуються обов’язкові завдання для самопідготовки у позанавчальний часУ старій версії санітарного регламенту такі завдання давати заборонялось.

До того ж, у закладах освіти, які працюють у дві зміни, для початкової школи (1-4 клас) навчання має бути організоване у першу зміну. Це може призвести до переповненості шкіл і, зрештою, спричинити конфлікт між керівництвом закладів освіти та батьками.

У новому документі також акцентують увагу на рівномірному 

перерозподіліконтрольних робіт та складних дисциплін упродовж тижня.
Навчальні предмети, які вимагають інтенсивної самопідготовки учнів у позанавчальний час, не повинні групуватися в один день у розкладі занять, – йдеться у санрегламенті.
Водночас нічого не сказано про зменшення кількості предметів, яких зараз у старших класах – аж 22.

Одним із положень регламенту забороняється здавати в оренду території, будівлі, приміщення, обладнання школи не за освітнім призначенням.

У новому документі також звернули увагу й на кількість учнів у закладах освіти – вона не повинна перевищувати проєктну місткість установи.

Не менш важливим пунктом є прибирання. У процесі самообслуговування учні повинні тримати власне робоче місце в чистоті, прибирати за собою сміття. Дозволяється залучати школярів до поливу рослин та вологого прибирання поверхонь навчальних приміщень без використання мийних та дезінфекційних засобів. Наголосимо, що без згоди батьків і самого учня норма не буде працювати. Однак, про чергування в класі в санрегламенті не вказано.

Читайте також  Привласнювала зарплату підлеглої: завідувачка дитсадка потрапила на лаву підсудних

Ще одна новація: місцева влада повинна організувати підвезення до школи дітей у радіусі двох кілометрів від закладу освіти. У попередньому варіанті документа йшлося про 3 кілометри.

Крім того, новий регламент визначив чіткий питний режим у закладі освіти. Це означає, що доступ до питної води в дітей має бути постійно, а не лише під час обіду чи сніданку.

Згідно з новим санрегламентом, в їдальнях заборонено продаж чипсів, сухариків, попкорну, ковбаси, сосисок, копченої й соленої риби, деяких солодощів. Для корисного і смачного харчування встановили групи харчових продуктів, які мають бути у щоденному шкільному раціоні учнів (злакові, овочі, фрукти і ягоди, молочні продукти).

Також у документі порушується питання санітарних вузлів, які з нового року обов’язково повинні розташовуватися у приміщенні школи.

Нагадаємо, що нещодавно уряд затвердив посилення карантинних обмежень на період від 8 до 24 січня 2021 року. Зокрема, не дозволятиметься відвідування закладів освіти, крім дитсадків.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело