Монетизація субсидій: Влада підготувала для українців чергові “сюрпризи”, що потрібно знати

У наступному році в Україні пройде чекає черговий етап реформи системи надання субсидій для оплати житлово-комунальних послуг. Так, зовсім скоро субсидії будуть монетизовані.

Наголошується, що це нововведення український уряд впроваджує за умовою меморандуму з МВФ, яке також відповідає законам про ЖКГ та ринку газу, прийнятих у відповідності з Угодою про асоціацію з Євросоюзом.

Для цього Кабінет Міністрів створив Міжвідомчу робочу групу на чолі з першим віце-прем’єром Степаном Кубівим. До неї також увійшли міністр соціальної політики Андрій Рева, представники міністерств економічного розвитку і торгівлі, фінансів, регіонального розвитку, енергетики та вугільної промисловості, Державної регуляторної служби, НБУ та «Нафтогазу».

На нещодавньому засіданні робочої групи було озвучено механізм переходу виплати субсидій в грошову форму. Про це повідомили в прес-службі першого віце-прем’єра.

Стало відомо, що процес монетизації буде відбуватися в три етапи. Перший стартує з 1 січня 2019 року і буде поширюватися на тих громадян, хто звернеться за субсидією з новим пакетом документів. На другому етапі монетизація торкнеться українців, яким буде призначена субсидія на неопалювальний період 2019 року. Третій етап передбачає до початку нового опалювального сезону повний перехід на надання субсидій у грошовій формі.

Після цього почнеться розробка нормативно-правових актів, необхідних для старту монетизації. Мінрегіонбуд і Мінсоцполітики доручено розробити механізм забезпечення цільового використання коштів, отриманих споживачами у вигляді субсидій.

Передбачається, що гроші будуть перераховуватися на рахунки громадян в банківських установах з можливістю використання тільки для оплати комунальних послуг. При цьому проект держбюджету на наступний рік передбачає виділення на ці цілі місцевим бюджетам 55,1 млрд грн.

Читайте також  Плакали і кликали матір: голодних дітей залишили зачиненими в квартирі на 2 дні

Шукайте деталі в групі Facebook


Інформує -