900-тонна платформа радіотелескопу обрушилася на землю: жахливе видовище

Троси платформи не витримали ваги величезної платформи
900-тонна платформа обсерваторії обрушилася на чашу.

Обсерваторія Аресібо, завершена в 1963 році і знаходиться під управлінням Національного наукового фонду США з 1970-х років, внесла свій внесок в багато важливих наукових відкриттів, включаючи демонстрацію гравітаційних хвиль від подвійного пульсара, перше відкриття позасонячної планети, склад іоносфери і характеристика властивостей і орбіт ряду потенційно небезпечних астероїдів. Про це повідомляє NSF.

Однак, навіть у такій обсерваторії є величезна кількість проблем, які так і не зважилися з моменту їх появи, і стан самої обсерваторії тільки погіршується.

Національний науковий фонд США опублікував кадри обвалення платформи радіотелескопа Аресібо в Пуерто-Ріко. Масивна частина обривається, адже троси не витримують навантаження. Швидше за все, пов’язано це з браком фінансування, яке зробило неможливо належний догляд за платформою. Відзначимо, що вага її становить 900 тонн, так що пошкодження забезпечені.

Телескоп раніше пережив дві аварії – в серпні і в листопаді 2020 го. Національний науковий фонд оголосив про знесення об’єкта.

Відзначимо, що в останні роки сам радіотелескоп страждав від подібних невдач. Заради безпеки працівників телескопа вирішили відмовитись від підтримки обсерваторії. Втім, це далеко не останній з величезних радіотелесковоп на землі. У китайській провінції Гайчжоу існує аналог з назвою Fast, а його діаметр досягає 500 метрів. Як і радіотелескоп в Аресібо, він розташований в гірській улоговині для поліпшення точності отримання різних сигналів з космосу.

Читайте також  Лідери Німеччини, Туреччини, Франції та Росії визначили майбутнє Сирії

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело