Вчені дослідили, що хворі без симптомів COVID-19 ймовірно рідше передають вірус

Дані свідчать про те, що приблизно кожна 5 людина, яка захворіла на COVID-19, не відчуває жодних симптомів.

Mother helping her daughter putting medical mask sitting on bed at home, trying to protect from contagious diseases. Anti-coronavirus COVID-19 pandemic infectious disease outbreak protection concept

При цьому люди, які не відчувають симптомів хвороби, рідше заражають інших.

А також можуть швидше нейтралізувати вірус.

Про це пишуть у виданні Nature, з посиланням на аналіз різних досліджень.

Зазначається, що дослідження, які проводилися на ранній стадії пандемії показали, що частота безсимптомних інфекцій може досягати 81%.

Але за результатами нещодавнього аналізу 13 досліджень, в яких взяли участь 21 708 осіб, частота безсимптомних проявів становить 17%.

Автори аналізу визначили безсимптомних людей як тих, у яких не було ні одного з ключових симптомів COVID-19 протягом усього періоду спостереження.

При цьому автори аналізували лише ті дослідження, в яких за пацієнтами спостерігали протягом семи днів, як мінімум. Оскільки у більшості людей симптоми розвиваються протягом 7-13 днів.

Науковці зазначають, що безсимптомні люди на 42% рідше передають вірус, ніж люди з симптомами.

Крім того, в рамках дослідження, швейцарські вчені змоделювали поширення вірусу серед людей, що живуть разом.

Вони повідомляють, що ризик передачі вірусу від безсимптомної людини іншим мешканцям становить близько чверті ризику передачі від людини з симптомами.

Мюге Чевік, дослідниця інфекційних захворювань з Університету Сент-Ендрюс з колегами також провели аналіз 79 досліджень і виявили, що у людей без симптомів початкове вірусне навантаження – кількість вірусних частинок, присутнє в мазку з горла, як і у людей з симптомами.

Але за їхніми спостереженнями, безсимптомні хворі ймовірно швидше переборювали вірус і були заразними протягом коротшого періоду.

За словами науковиці, імунна система безсимптомних людей може швидше нейтралізувати вірус.

Але це не означає, що у цих людей сильніша або стійкіша імунна відповідь – є свідчення того, що у людей з важкою формою COVID-19 спостерігався більш тривала відповідь антитіл.

Читайте також  Вчені розповіли, чому антитіла не рятують від зараження коронавірусом

Науковці наголошують, що безсимптомні люди повинні дотримуватися заходів, що знижують поширення вірусу, такі як соціальне дистанціювання, гігієна рук і носіння маски.

Варто зауважити, що два останні дослідження є перепринтами та ще не пройшли етапу рецензування.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело