ЦВК озвучила офіційні дані про явку на виборах-2020

Центральна виборча комісія оприлюднила остаточну явку виборців на місцевих виборах-2020 по даним від 100% територіальних виборчих комісій. У середньому вона склала 36,88% по Україні.

Про це стало відомо зі сторінки ЦВК на Facebook. Відзначимо, такий показник став найнижчим за всю історію незалежної України.

У першому турі отримали бюлетень і проголосували 10 мільйонів 556 тисяч 621 українців. Лідером щодо явки виборців виявилася Тернопільська область, там у виборах взяли участь 44,68%. Найменше тих, хто проголосував зафіксували в Донецькій області – 31,67%.

Відзначимо, що право проголосувати отримали всього 28 мільйонів 622 тисячі українців.

За даними КМДА, найнижча явка виборців у столиці спостерігалася в Солом’янському районі міста, найвища – в Оболонському.

“Станом на 21:24 Центральна виборча комісія отримала інформацію від 97% територіальних виборчих комісій, майже повну інформацію. За нашою інформацією, явка становить 37% приблизно”, – сказав глава ЦВК Олег Діденко на брифінгу в неділю ввечері.

Порівняно з виборами 2015 року, явка зменшилася, тоді вона становила 46,6%, підкреслив Діденко.

Він зазначив, що більш висока активність виборців спостерігалася на західній Україні, зокрема, найвищий результат у Тернопільській області – 46,77%, а найнижча активність у Донецькій області – 31,67%.

За словами Діденка, найближчим часом ЦВК надасть остаточну інформацію щодо явки.

Більшість українців, які не голосували на виборах (20%), заявили, що не могли зробити цього за станом здоров’я, повідомила соціологічна група “Рейтинг”.

У ЦВК пояснили нюанси того, як рахують явку виборців:

ЦВК ніколи не займалась оперативним збором інформації про явку на місцевих виборах протягом дня голосування, бо перш за все ці вибори організовуються відповідними ТВК.

ТВК повинні передати інформацію про кількість виборців, які отримали виборчі бюлетені, на момент закінчення голосування. Це пов’язано з тим, що вибори МІСЦЕВІ, а ЦВК наділена здебільшого контрольними функціями щодо їх проведення.

Читайте також  У Карпатах туристи побачили привида: фото та відео

Систему (ІАС Вибори), яка теоретично могла б автоматично передавати всі дані нам, не розгорнуто до рівня ТВК (на це не виділили кошти).

Утім, інформацію про явку виборців ми збираємо самостійно з власної ініціативи. Процес опрацювання та оприлюднення цих даних забирає багато часу.

Станом на 13:00, як заявляв лідер партії “Слуга народу” Олександр Корнієнко, явка виборців склала 16%, проголосували 4,5 мільйона осіб.

Пізніше в “Опорі” повідомили, що явка виборців на 16:00 становила вже 27%. Водночас наголошується, що в 2015 році в цей же час явка становила 36,2%.

Зазначимо, що в “Слузі народу” сподіваються, що перші результати виборів будуть у понеділок, 26 жовтня, ближче до обіду.

Раніше “Громадянська мережа “Опора” та партія “Слуга народу” озвучили перші дані про явку виборців на місцевих виборах-2020 в Україні.

Активісти повідомили про 13,5% тих, хто проголосував за станом на 12:00. У пресслужбі політсили заявили про 14,5% явки станом на 13:00, але пізніше уточнили дані – явка також становить 16%.

“За нашими підрахунками, станом на 13:00 середня явка виборців по всій Україні становить 14,5%”, – йдеться в повідомленні “Слуги народу”.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело