Ознаки нарцисичного домашнього насильства: топ-5

Нарцисичне насильство-це форма домашнього насильства.

Нарцисичне насильство-це форма домашнього насильства, подібна до більш широкого емоційного насильства та примусового контролю. Але що відрізняє нарцисичне насильство від інших, на які ознаки слід звертати увагу і як отримати допомогу і рухатися далі? Це все, що вам потрібно знати.

Що таке нарцисичне насильство?
Нарцисичне насильство-це будь-який вид домашнього насильства, вчинений кимось з нарцисичними рисами, а це означає, що його нарцисична поведінка вплине на його поведінку по відношенню до вас. “Це насильство може бути фізичним, фінансовим, емоційним або сексуальним”, – пояснює Аманда Мейджор, консультант з питань відносин та керівник відділу клінічної практики та якості обслуговування в Relate.

“Зазвичай мета кривдника-маніпулювати, контролювати і вселяти почуття власної нікчемності”, – пояснює Амманда. Це може означати, що використовувана тактика аналогічна тактиці примусового контролю, говорить Брі Бончай, психотерапевт і засновниця Всесвітнього дня обізнаності про нарцисичне насильство.

Щоб зрозуміти нарцисичне насильство, корисно зрозуміти, що таке Нарцис і як він думає. Нарцис часто здається впевненим у собі, коли йому не вистачає самооцінки і йому важко справлятися з усім, що він сприймає як критику. Вони часто відчувають надмірну потребу в увазі і хочуть створити почуття переваги над іншою людиною”, – пояснює Амманда, і це вплине на тактику, яку вони використовують для контролю над вами.

Хто може бути кривдником?
При будь-якому виді домашнього насильства важливо пам’ятати, що воно не завжди повинно виходити від інтимного партнера, хоча це найбільш поширене явище. Нарцисичний кривдник також може бути батьком, членом сім’ї, начальником, колегою або “другом”, – пояснює доктор Сара Девіс, психолог-консультант і автор книги “Ніколи знову: відхід від нарцисичного насильства та інших токсичних відносин”.

Читайте також  “До чого бути готовим Знакам Зодіаку в 2019 році”: кому особливо не метушиться, а кому треба буде постаратися

Які ознаки того, що ви відчуваєте нарцисичне насильство?
“Нарцисичне насильство часто “невидиме”, і фізичних доказів цього, таких як порізи або синці, може не бути, – пояснює доктор Девіс. “Це означає, що ніхто, крім жертви, не бачить і не підозрює це, і це може бути настільки маніпулятивним, що жертви можуть бути не впевнені в тому, що вони піддаються насильству”, – додає доктор Девіс. Однак є деякі з ознак, на які варто звернути увагу.

Газлайтинг
Газлайтинг-це коли хтось маніпулює вами, змушуючи засумніватися у власній розсудливості. Сама по собі невпевненість в собі також є серйозною ознакою нарцисичного насильства, говорить Брі, і може вказувати на те, що у вас газлайт. “Вам може бути важко приймати рішення, довіряти власному судженню і доводиться ставити під сумнів більшу частину своєї поведінки”, – пояснює Брі. Ця людина може також критикувати, підривати і принижувати вас тонкими або непрямими способами, – пояснює доктор Девіс, і це може ускладнити виявлення.

Вони контролюють те, що ви робите
“Злочинець може сказати вам, що ви можете і чого не можете робити, і кого ви можете і не можете бачити”, – пояснює Амманда. Це також можна зробити таємно. “Вони можуть тонко натякати на ваших друзів або соціальну групу, щоб ізолювати вас”, говорить доктор Девіс. “Наприклад, Вони кажуть: “Ти занадто хороший для цих друзів” або запитують, “Чому ти з ними дружиш”.

“Вони також можуть змусити вас діяти по-своєму, – додає доктор Девіс, – або вони викличуть занепокоєння і змусять вас підкоритися”.

Вони діють агресивно
“Розбіжності-це нормально в здорових відносинах. Однак насильство-це не заперечення”, – каже Women’s Aid. Важливо розуміти різницю між здоровим аргументом і агресивною поведінкою партнера по відношенню до вас. Наприклад, будь-які загрози насильства, особливо ті, які використовуються для контролю вашої поведінки, є ознакою жорстокого поводження, повідомляє Women’s Aid.

Читайте також  Село на Прикарпатті закрили на карантин через небезпечну інфекцію

Вони змушують вас відчувати, що це ваша вина
“Нарциси ніколи не беруть на себе відповідальність за свої дії. Вони можуть сказати вам, що ви занадто чутливі, занадто гостро реагуєте, уявляєте щось, або будуть звинувачувати вас та інших у своїх образливих діях”, – говорить доктор Девіс. Наприклад, вони можуть зрадити вас і сказати: “Якби ви не зробили Х, мені б не довелося зраджувати”.

“Це може ускладнити звернення за допомогою, оскільки ви можете заперечувати або сумніватися у власному сприйнятті речей”, – додає доктор Девіс. Але це саме по собі є великою ознакою того, що щось не так.

Ви покладаєтеся на них

“Жертви часто відчувають себе залежними від свого кривдника, який буде наполегливо працювати, щоб змусити їх відчувати себе не в змозі функціонувати далеко від образливого ставлення, говорить Аманда, і це може особливо важко залишити образливу ситуацію. Але якщо це так, знайте, що завжди є способи отримати допомогу.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело