Дві зміни та заняття на вулиці: як готуються школи до нового навчального року

У деяких закладах освіти планують відмовитись від кабінетів інформатики та фізики, наприклад.

Нещодавні рекомендації МОН і МОЗ щодо організації навчання у школах викликали бурхливе обговорення в суспільстві, а зобов’язання щодо виконання вимог переклали на директорів закладів освіти, не забезпечивши їх необхідними фінансами. А є проблеми, які керівництво закладу не може вирішити самостійно, тож потрібне втручання міської влади – наприклад, коли йдеться про переповнену школу.

На які кроки доводиться йти адміністраціям закладів освіти, аби виконати вимоги, передбачені постановами МОН і МОЗ? Директори шкіл розповіли онлайн-виданню Texty.org.ua про підготовку до навчального року в умовах пандемії.

Директорка школи №5 Світлана Олексюк поділилась, що через нові правила школі довелось відмовитись від м’яких крісел, настільного тенісу, зон для читання. У закладі встановлюють двері між фоє та коридором з класами молодшої школи, щоб потоки учнів не перетиналися. І тепер замість одного виходу, в закладі працюватиме аж чотири.

За поточний місяць адміністрація планує об’єднати на шкільному подвір’ї ще 4 відкриті класи на доповнення до 4 наявних – саме там учні зустрінуться на 1 вересня. Директорка зазначила, що хотіла б встановити тенти, які б перетворили подвір’я школи на тераси, але цей проєкт потребує значних коштів. Ще одне із нововведень школи, про які керівниця розповіла з сумом – відмова від занять в класі інформатики:

Всі дослідження доводять, що клавіатура – одне з найбільш брудних місць. Ми не можемо ризикувати здоров’ям дітей. Цей клас буде студією, де вчителі зможуть записувати та транслювати онлайн-уроки. Інформатику будуть проводити у звичайному класі — вони обладнані ноутбуком, а відпрацьовувати завдання учні будуть вдома.

Колеги директорки також сумніваються, чи використовуватимуть кабінети фізики, хімії та трудового навчання. Бо як, наприклад, дезінфікувати швейну машинку чи верстат, ще не знають.

Читайте також  У Львові загорівся дитсадок, вихованців евакуювали (фото, відео)

Трішки більше пощастило середній школі №42, адже її урочисте відкриття відбулось минулого року.

Нам поталанило – школа нова, і є можливості розділити потоки дітей. Маємо широкі коридори, на відміну від шкіл на Борщагівці, як будувалися в 70-80 роках. В них обмежені площі, – розповів директор закладу освіти Юрій Дубовецький.

З вересня в школу №42 старшокласники приходитимуть на годину раніше. Учням додадуть ще одну перерву, аби всі встигли пообідати в їдальні. В їдальні теж перестановки – замість 6 людей за столом одночасно обідати зможуть лише 4 учні. Але як утримати старшокласників від збору за одним столом – питання.

Масками та санітайзерами більшість шкіл забезпечена, а ось термометри є не у всіх. В київській гімназії №179 Голосіївського району планують перевіряти температуру не тільки педагогам, але й усім дітям. Через три тижні в 46 класів гімназії зайдуть 1511 учнів.

Термоскринінг посилить дисципліну у батьків, які раніше вели хвору дитину до школи, посилаючись на свою зайнятість і неможливість залишитися вдома з дитиною, – розповів один із педагог закладу.

А ось 1 вересня в школах не буде таким урочистим, як в попередні роки. Для уникнення натовпу батьків та учнів, у школі №142 планують організувати фотозону, щоб дорослі розміщували гарні фото в сторіз інстаграму з хештегом та просували школу в соцмережі. У багатьох київських школах заняття розпочнуть з коригувального навчання та повторення матеріалу онлайн-уроків.

Окрім цих проблем, освітяни намагаються зрозуміти, де брати додаткові кошти на виплати вчителям, адміністрації та технічному персоналу за навантаження у дві зміни.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело