Зеленський скасував кримінальну відповідальність за п’яне кермування: підписано закон

Президент України Володимир Зеленський підписав закон №3314, ухвалений Верховною Радою 17 червня. Серед іншого він передбачає скасування кримінальної та введення адміністративної відповідальності за керування транспортом у нетверезому стані.

В Україні скасували кримінальну відповідальність за нетверезе кермування

Про це повідомляється на сайті парламенту. Зокрема, зазначається, що глава держави поставив свій підпис на законі 2 липня.
Суть документа полягає у внесенні змін до 118 законодавчих актів України, згідно з якими в тексті відповідних законодавчих актів замінюється: слово “злочин” на “кримінальне правопорушення”, “злочин невеликої тяжкості” на “кримінальний проступок”, “злочин середньої тяжкості” на “нетяжкий злочин”.

Нагадаємо, що зміни в Кримінальному кодексі України, які набули чинності, пов’язані насамперед із законом № 2617-VIII про спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних злочинів, який було ухвалено ще восени 2018 року.

Нововведення мали набути чинності ще 1 січня 2020 року, але задля якіснішої підготовки правоохоронних органів і судів їх відтермінували до 1 липня 2020 року.

У чому казус нового правила?
У законопроєкті, який було ухвалено за попередньої влади, пропонувалося зробити кримінальним проступком кермування в нетверезому вигляді або під дією наркотиків – ввести в Кримінальний кодекс нову статтю 286 зі значком 1.

Однак після приходу до влади Володимира Зеленського цю статтю все ж вирішили прибрати й залишити пияцтво за кермом в адміністративних правопорушеннях, як і раніше, за ст.130 КУпАП.

Але правки, що декриміналізують статтю в КК, не були підписані главою держави вчасно. У зв’язку з цим з 1 липня кермування в стані алкогольного або наркотичного сп’яніння стало кримінальним проступком.

Наступного дня, 2 липня, стало відомо, що глава держави все-таки схвалив зміни, після чого кримінальну відповідальність за пиятику за кермом, яка проіснувала такий короткий час, знову зняли.

Читайте також  Маленький українець благає про допомогу: батьки хочуть замкнути небажану дитину в психлікарні

“Війна” на дорогах
Нагадаємо, що згідно з даними Нацполіції, за перші п’ять місяців поточного року на українських дорогах трапилося 57 929 дорожньо-транспортних пригод. Із них у 8832 випадках постраждали люди.

Але ще більш жахливими виглядають цифри смертності – на дорогах країни з січня по травень загинуло 1209 осіб – фактично щодня ми втрачаємо 8 людей.

Чи не основною причиною трагедій на дорогах є кермування у нетверезому стані. Так, лише на Київщині за перші п’ять місяців 2020 року зареєстровано 186 ДТП через перебування водіїв у нетверезому стані. При цьому 35 таких ДТП – з постраждалими.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело