Покровитель витягне і захистить: нові деталі про вбивство Шеремета

Підозрювані, які фігурують у кримінальному провадженні щодо вбивства журналіста Павла Шеремета, у розмовах між собою згадували певного «покровителя». І цей покровитель мав би їх «витягнути і захистити».

Також слідство не отримало відео з чотирьох дуже добре розташованих і потрібних камер, пише канал 24.

Згадували покровителя

Про це міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков розповів у ефірі програми “Свобода слова Савіка Шустера” увечері 13 грудня.

У розмові підозрюваних є кілька сторінок тексту, де вони апелюють до такого собі “покровителя”, який має їх витягти і захистити. Так, ми уважно на це дивимося, – сказав Аваков.

Міністр звернув увагу, що напад на Шеремета вчинили “надпродумано і надточно”: “Це багатофакторний злочин: розвідка, відхід, побудова маршруту, сховалися після злочину, заклали бомбу під машину”.

Дублювали номери автомобілів

Також Арсен Аваков розповів наступне: “Пан Антоненко перед цим чомусь весь день бавився тим, що фотографував у цьому кварталі поставлені машини. Навіщо, здавалося б? Тому, що їм цікава була наша гіпотеза – створити “дублі” (номерів – 24 канал) машин”.

Заїхав автомобіль Volkswagen з такими ж номерами. Поліція потім дивиться, чий автомобіль. Може, чужак заїхав? А, це авто Васі, він тут постійно паркується. Вони створювали ці “дублі”. Тобто, це складний технічно злочин, – вважає міністр.

Зникли відео з чотирьох камер

“Коли ми почали збирати всі матеріали, всі записи камер, трафіків і таке інше, то не знайшли чотири камери. Ми не змогли їх отримати. Це добрі камери у дуже потрібних для нас місцях, гарної якості. Нам казали: ми вам їх віддали раніше – дивно, що ви їх не отримали. А їх не було”, – розповів Аваков.

Читайте також  Пасажири поїзда «Івано-Франківськ–Рахів» штовхали його, аби завести: відео

Впродовж розслідування ми відчували, що нашим підозрюваним хтось дає інформацію, і саме це було причиною того, що ми у 2017 році максимально засекретили слідство, – пояснив керівник МВС.

“Нам здається, що люди, які стоять за кадром поки що, набагато професійніші, ніж безпосередні виконавці цього злочину”, – підсумував міністр.

Коротко про справу вбивства Шеремета

Як повідомлялося, Шеремет загинув у центрі Києва вранці 20 липня 2016 року внаслідок вибуху автомобіля. 12 грудня у Національній поліції заявили, що у причетності до вбивства Шеремета підозрюють п’ятьох осіб: музиканта Андрія Антоненка, Юлію Кузьменко (псевдонім “Ліса”), Яну Дугарь та подружжя Інну (“Пума”) і Владислава (“Буча”) Грищенків. Правоохоронці стверджують, що метою вбивства Шеремета була дестабілізація суспільно-політичної ситуації в Україні.

Раніше суддя Печерського районного суду Києва Сергій Вовк зачитав рішення Печерського суду про обрання для іншої підозрюваної у справі вбивства Шеремета медсестри Яни Дугарь запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту до 8 лютого 2020 року.

Також він взяв самовідвід на засіданні з обрання запобіжного заходу ветерану АТО Андрію Антоненку в справі про вбивство журналіста Павла Шеремета.

До цього він вчинив аналогічно на засіданні з обрання запобіжного заходу волонтеру і дитячому медику Юлії Кузьменко, проте тут йому відмовили.

Грищенкам не оголосили офіційних підозр у справі про вбивство журналіста Павло Шеремета, тому що вони фігурують лише як особи, які можуть володіти певною інформацією.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело