Вироки ухильникам: як в Україні карають чоловіків, які уникають мобілізації

Вироки ухильникам: як в Україні карають чоловіків, які уникають мобілізації

Ухилення під час загальної мобілізації в Україні є кримінальним правопорушенням, і карається, згідно зі ст. 336 КК, позбавленням волі на строк від 3 до 5 років.

У країні наразі тривають суди, і кілька сотень вироків за ухилення вже винесено.

Потрібно зазначити, що частіше за все обвинувальні вироки за цією статтею виносять у західних областях країни. Найпоширенішими причинами ухилення від служби підозрювані називають наявність дітей і травм.

Представники прокуратури розповіли, що більшість вироків за цією статтею передбачають умовне покарання. Це відбувається, якщо підсудний раніше не притягався до кримінальної відповідальності, і не був засуджений. У решті випадків, як правило, суди виносять обвинувальні вироки з покаранням у вигляді позбавлення свобод.

На час суду ухильникам часто обирають запобіжний захід у вигляді домашнього арешту. Але потрібно враховувати, що умовні вироки все-таки виносять далеко не всім.

Так, нещодавно міський суд Охтирки ухвалив вирок у вигляді трьох років в’язниці чоловікові, який був офіцером запасу і ухилявся від мобілізації. Вагомою причиною ухилення підсудний називав хворе коліно. Чоловік вирішив зайнятися лікуванням, а мобілізацію проігнорував, за що і відправиться в місця позбавлення волі на 3 роки.

Читайте також  "Хитра мобілізація": у якому випадку навіть багатодітний тато може отримати повістку

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело