Медики заявили, про поки що єдиний препарат, який рятує життя людям з COVID-19

Дешевий і широко доступний препарат під назвою дексаметазон може допомогти врятувати життя пацієнтів із важким перебігом коронавірусної інфекції.


Британські експерти кажуть, що лікування низькими дозами стероїдів – головний прорив у боротьбі зі смертоносним вірусом. Застосування препарату зменшило на третину ризик смерті людей, які перебувають на апараті ШВЛ, і на одну п’яту для тих, хто отримує кисень. Про це пише ТСН з посиланням на ВВС.

Дослідження препарату є частиною найбільшого в світі випробування ефективності наявних методів лікування у випадку нового коронавірусу. За оцінками учених, якби препарат був доступний у Великій Британії від початку пандемії коронавірусу, це могло б врятувати п’ять тисяч життів. Оскільки дексаметазон ще й дешевий, це може принести величезну користь в бідних країнах, які стикаються з великою кількістю хворих на COVID-19 пацієнтів.

Як зазначається, близько 19 з 20 пацієнтів з новим коронавірусом видужують, не потребуючи шпиталізації. З тих, хто до лікарні таки потрапляє, більшість також видужує. Втім деякі з пацієнтів потребують додаткового насичення киснем або штучної вентиляції легенів. Таким пацієнтам дексаметазон, схоже, допомагає.

Препарат вже використовується для зменшення запалення у разі низки інших станів. Схоже, він допомагає зупинити деякі негативні наслідки у разі “перевантаження” імунної системи організму, який бореться з коронавірусом. Така надмірна реакція називається цитокіновою бурею, і вона може бути смертельною.

У дослідженні, проведеному командою з Оксфордського університету, близько двох тисяч пацієнтів лікарні отримували дексаметазон. Їх порівнювали з майже чотирма тисячами пацієнтів, які не отримували препарат.

Для пацієнтів, які перебували на апараті ШВЛ, ризик смерті знизився з 40% до 28%. Для пацієнтів, які потребують кисню, ризик смерті знизився з 25% до 20%.

Читайте також  Де в Україні бушуватиме негода: пориви вітру будуть 30 м/с

Керівник дослідження Пітер Горб сказав: “Поки що це єдиний препарат, який знижує смертність, і знижує її сильно. Це великий прорив”. Він наголошує, шо переваги препарату “очевидні”, а коштує він лише близько 5 фунтів стерлінгів (близько 170 грн – ред.) на пацієнта. Застосовують його до 10 днів.

Професор Лендрей сказав, що, коли це доречно, пацієнти у лікарнях тепер мають отримувати препарат без зволікання. Препарат вводиться внутрішньовенно в реанімації, а не таким важким пацієнтам його дають у формі таблеток. Водночас іншим людям не слід купувати препарат і приймати самостійно, адже дексаметазон, схоже, не допомагає людям з легкими симптомами коронавірусної інфекції.

Дексаметазон – синтетичний глюкокортикостероїд, отриманий ще в кінці 1950-х років. Його використовують у випадках ревматоїдного артриту, астми, запалення очей, а також для лікування пацієнтів з набряком мозку.

Як пояснив кореспондент ВВС з питань здоров’я, згадане масштабне дослідження проводиться від березня. Під час нього тестували також нашумілий гідроксихлорохін, дослідження якого наразі призупинені через побоювання щодо його безпечності, та ремдесивір. Останній, схоже, скорочує час одужання для людей з коронавірусом. Тож це єдиний інший препарат, який, як показують дослідження, приносить користь пацієнтам з COVID-19. Втім даних про його вплив на ризик смертності поки що недостатньо. До того ж на відміну від дексаметазону, ремдесівір – новий препарат з обмеженими запасами, і його ціна поки не оголошена.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело