ПриватБанк блокує перекази і рахунки українців: названо перелік причин

ПриватБанк, як і інші фінансові установи, за законом зобов’язаний проводити контроль операцій своїх клієнтів. Тимчасово зупиняють (блокують) будь-які підозрілі операції.


Як розповіла OBOZREVATEL виконавча директорка Незалежної асоціації банків України Олена Коробкова, в разі зупинення операції клієнту варто звернутися в банк і дізнатися, які документи потрібні, щоб зняти підозри. І що раніше такі документи надати банку, то швидше знімуть обмеження.

Серед поширених причин, за якими банк може заблокувати операцію, такі:

Стосуються діяльності чи поведінки клієнта

клієнт не може виразно пояснити, в чому полягає його ділова діяльність;

клієнт наполягає на терміновості проведення фінансової операції, демонструючи нервову поведінку, без наявності очевидних на те причин.

Стосуються фінансових операцій клієнта

незвично швидке проходження коштів через рахунок (незначне сальдо на початок і кінець дня і великий щоденний обіг коштів по рахунку);

проведення кількох фінансових операцій клієнтом протягом одного дня в одному відділенні, але з очевидною спробою обслуговуватися в різних працівників банку;

фінансова операція не є характерною для звичайної діяльності клієнта, а надані пояснення не аргументовані.

“Сама процедура зупинки проводиться відповідно до правил, наведених у нормативних документах регулятора, і контролюється на рівні відповідального працівника банку та Голови Правління банку. Тому, передусім, і банк і клієнт повинні розуміти вимоги одне одного і якомога швидше надати необхідні банку документи, щоб не допустити блокування коштів, або навпаки швидше їх розблокувати, якщо процес блокування вже відбувся”, – пояснила Олена Коробкова.

Перевірка стосується не тільки переказів, а й навіть відкриття депозитів. Якщо українець щомісяця відкладав невелику суму із “сірої” зарплати, накопичив, наприклад, на квартиру і вирішив віднести гроші в банк (інакше легально угоду провести не вдасться), фінансова установа може відмовитися відкривати депозит.

Читайте також  Вихідні на Новий рік 2020: скільки будемо відпочивати у січні

“ПриватБанк заблокував рахунок без пояснення. Вимагаємо проходження ідентифікації. Все пройшов, рахунок усе одно залишився заблокований. Потім мені сказали, що у мене нібито на рахунку “ФОПа” були підозрілі операції, хоча операції були такими ж, як і минулого року. Написав заяву в банку, в ній було пояснення. Але й це не допомогло, тільки коли написав у себе в соцмережах, тільки тоді відреагували”, – розповідає підприємець Ярослав.

Таких випадків – десятки і сотні. Одні банки витрачають величезні суми на введення автоматичного моніторингу операцій, інші ж економлять і в підсумку під блокуванням опиняються навіть ті операції, які не потрапляють під критерії “сумнівних”.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело