На лікування тільки з дозволу ТЦК: у лікарнях почали жахати чоловіків, що робити

На лікування тільки з дозволу ТЦК: у лікарнях почали жахати чоловіків, що робити

У різних містах України медичні установи на час вступу пацієнта-військовослужбовця, а то й пацієнта-військовообов’язкового вимагають дозволу на лікування від ТЦК або вищого керівництва бійця.

У різних містах України медичні установи під час вступу пацієнта-військовослужбовця, а то й пацієнта-військовообов’язкового, вимагають дозволу на лікування від ТЦК або вищого керівництва бійця, про що розповіла адвокат Марія Левченко.

Адвокат дала свою юридичну оцінку таким вимогам, які, за її словами, є неправомірними та незаконними.

-Не було жодних змін до чинного законодавства про те, що нібито потрібен дозвіл від ТЦК чи ВСП. Наголошую на тому, що навіть військовозобов’язані, які не є військовослужбовцями, на думку окремих медичних установ мають дати дозвіл від установ, які відповідають за мобілізацію, – прокоментувала адвокат.

Вона закликає у разі таких вимог з боку медичного персоналу одразу повідомляти про намір виклику правоохоронних органів для фіксації правопорушення, а саме відмови від надання медичної допомоги та лікування, а потім дзвонити на лінію Міністерства охорони здоров’я.

Нагадуємо, що у військовий стан не підлягають заклику такі види категорій:

За станом здоров’я:

-громадяни з інвалідністю І-ІІІ ступенів або непридатні до військової служби за винятком з обліку за рішенням військово-лікарської комісії (ВЛК).

За сімейними обставинами:

-чоловіки та жінки, під опікою яких перебувають троє та більше дітей віком до 18 років;

-батько-одиначка та мати-одиначка, які самостійно виховують дитину або дітей віком до 18 років;

-чоловіки та жінки – опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі – які виховують дитину з інвалідністю підгрупи А у віці до 18 років або неповнолітню дитину з інвалідністю (за видами порушень функцій організму III-IV ступеня вираження).

Читайте також  До 90% людей з COVID-19 не заразні для оточення: дослідження

-чоловіки та жінки, які містять повнолітню дитину з інвалідністю (18-23 років) I або II групи;

-чоловіки та жінки – усиновлювачі, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі – які містять дітей-сиріт або дітей, позбавлених батьківського піклування віком до 18 років;

-чоловіки та жінки, які доглядають хвору дружину (чоловіка), дитину, а також батьків своїх або дружину (чоловіка), які потребують постійного догляду;

-чоловіки та жінки, які мають дружину (чоловіка) з інвалідністю та/або одного зі своїх батьків або батьків дружини (чоловіка) з інвалідністю І чи ІІ групи;

-опікуни людини з інвалідністю, яка недієздатна; ті, хто доглядають за особою з інвалідністю І групи, за особою з інвалідністю ІІ групи або за особою, яка потребує постійного догляду – якщо немає інших громадян, які можуть взяти на себе цей догляд;

-один із подружжя, жінка або чоловік, якщо обидва проходять військову службу і мають неповнолітню дитину або дітей, а також вагітні військовослужбовці.

Якщо родичі загинули:

-чоловіки та жінки, чиї близькі родичі загинули або зникли безвісти під час здійснення заходів щодо забезпечення національної безпеки та оборони, відсічі та стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, а також під час забезпечення національної безпеки та оборони, відсічі та стримування збройної агресії проти України під час дії воєнного стану.

До близьких родичів належать чоловік, дружина, син, дочка, батько, мати, дід, баба чи рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело