Науковці передбачили потужність другої хвилі епідемії коронавірусу

Передбачити терміни настання другої хвилі епідемії неможливо

Друга хвиля епідемії коронавіруса можлива в тому випадку, якщо не з’явиться вакцина від SARS-CoV-2, однак вона буде слабкіше, ніж перша. Про це академік РАН Сергій Недоспасов розповів в інтерв’ю «Парламентській газеті».

За його словами, передбачити терміни настання другої хвилі епідемії неможливо як через особливості самого коронавірусу, так і та особливості життя окремої популяції і системи охорони здоров’я.

При цьому, якщо у більшості жителів Землі сформується імунітет, то вірус буде переможений. «Через цей «колективний ефект» буде захищена навіть та людина, у якої немає імунітету – занадто мала ймовірність зустрітися з вірусом», – пояснив фахівець.

Він нагадав, що у класичній вірусній інфекції антитіла утворюються приблизно через один-два тижні, проте термін їх життя в організмі залежить від безлічі факторів. При вакцинації антитіла можуть бути утворені на десятиліття або навіть на все життя, пояснив Недоспасов.

Нагадаємо, станом на ранок 19 квітня у світі підтверджено 2 332 391 випадків коронавірусної хвороби Covid-19, з них 160 783 летальних, 599 997 особа одужала. США «лідирують» за кількістю підтверджених випадків зараження та летальних випадків: коронавірус там підтверджено у 738 913 людей, з них 39 015 померло та 68 285 одужало.

Читайте також  Мами залякували дітей із часів СРСР: у МОЗ спростували популярний міф

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело