Був витік? Розвідка Британії з’ясувала скандальні деталі про спалах коронавірусу

У Великій Британії побоюються, що пандемія коронавірусу могла бути викликана витоком з китайської лабораторії.

Більше мільйона людей заразилися коронавірусом: що відбувається в Україні і світі (оновлюється)

Про це повідомляє Daily Mail.

Увечері 4 квітня один з членів COBRA (надзвичайний урядовий комітет на чолі з прем’єр-міністром Борисом Джонсоном. – “Апостроф”) заявив, що останні дані розвідки говорять про можливість витоку, хоч і не виключають основну версію із зараженням від тварини. Правда, незважаючи на заяви COBRA, уряд Великобританії все ж не визнає таку версію.

Але тим не менше, лабораторій, які підійшли б для такого в Ухані, як мінімум, дві.

В Ухані знаходиться Інститут вірусології – сама передова лабораторія такої спрямованості на материковому Китаї. Знаходиться він за 16 кілометрів від ринку, звідки пішло зараження.

У 2018 році китайська державна газета People’s Daily заявила, що в лабораторії готові проводити експерименти з високопатогенними вірусами, по типу Еболи. І саме вчені цього інституту перші припустили, що геном COVID-19 на 96% збігається з коронавірусом у кажанів.

Крім того, за словами видання, можна було зустріти непідтверджені повідомлення про те, що працівники інституту заразилися коронавірусом, бо забруднилися кров’ю тварин, а після рознесли інфекцію по місту, з чого нібито і почалося масове зараження.

Ще одне гіпотетичне джерело зараження – Уханьський центр контролю захворювань, який знаходиться всього в п’яти кілометрах від того самого ринку. У цьому місці проводили експерименти на тваринах, в тому числі, і на кажанах, щоб вивчити способи передачі коронавірусів.

Американський експерт з біобезпеки професор Річард Ебрайт з Інституту мікробіології ім. Ваксмана Університету Рутгерса сказав, що він бачив докази того, що вчені з Центру контролю захворювань та Інституту вірусології вивчали віруси, не дотримуючись техніки безпеки. Мовляв, для цього потрібен рівень захисту класу 4, а вони використовували тільки класу 2. Він, за словами професора, забезпечує мінімальний захист від зараження.

Читайте також  “Незважаючи на всі віруси”: Телеведуча Анна Панова вперше стала мамою. Народила під час карантину

Також він додав, що нічого не вказує на те, що вірус вивели спеціально, але цілком можливо, що просто в лабораторії сталася якась аварія.

Пекін заперечує подібні версії, але видав закони, які закликають до поліпшення управління вірусами і засобами для забезпечення “біологічної безпеки”.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело