Польща “закриється” від заробітчан: чого чекати українцям

Уряд Польщі збирається посилити захист свого ринку праці від заробітчан. Для цього там за півроку хочуть розробити і ухвалили нові принципи міграційної політики.

Про це заявив заступник директора департаменту міністерства сім’ї, праці і соціальної політики Польщі Мирослав Пшевозьнік, передає “Укрінформ”. За словами чиновника, міграційна політика базуватиметься на чотирьох основах.

Перша основа – захист польського ринку праці.

“Адже кожна країна захищає свій ринок і своїх працівників”, – підкреслив Пшевозьнік. За його даними, зараз в Польщі рівень безробіття становить 5,2%, безробітних налічується 850 тисяч.

Друга основа – взаємозамінність працівників, особливо у дефіцитних спеціальностях.

Третя основа – циркулярність перебування іноземних трудових мігрантів.

“Не може бути мови про тривалі терміни працевлаштування в Польщі – лише обмежені”, – пояснив чиновник.

При цьому він підкреслив, що для більш тривалого працевлаштування іноземців не буде перешкод за умови отримання ними документів на постійне проживання в Республіці Польща.

Четверта основа – заповнення прогалин у тих регіонах, де не вистачає робочих рук.

У цьому контексті він зазначив, що раніше більшість українців, які приїжджали на роботу до Польщі, концентрувалися в основному в Мазовецькому воєводстві (адмінцентр – Варшава) – 70%. Зараз пропорції змінилися: у Варшаві і околицях працюють лише 35% українських заробітчан.

Заробітчан не поменшає
У Польщі вважають, що кількість працівників з України у 2020 році році меншим не стане. “Буде зростання, правда, незначне”, – констатував Пшевозьнік. За різними оцінками, зараз там працюють від 800 тис. до 1 млн українців.

Як повідомляв OBOZREVATEL, в січні 2020 року Міністерство праці Польщі підвищило мінімальну зарплату до 2 600 злотих або 16 500 гривень. Таким чином, польські мінімальні зарплати за рік зросли на 15,6%.

Читайте також  Українцям більше не знадобиться паперовий ідентифікаційний код

Заробітчани з України додали близько 2,5% до ВВП Польщі, завдяки чому її економіка зросла на 22% з 2014 року.

Протягом 2019 року в Польщі виїхало рекордну кількість української молоді віком до 25 років.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело