Росія повернула Україні захоплені кораблі: всі подробиці

Російська Федерація передала Україні кораблі, захоплені поблизу Керченської протоки в листопаді 2018 року. Процедура передачі суден відбулася 18 листопада о 12:00 за київським часом.

 

Йдеться про катери “Бердянськ” і “Нікополь”, а також буксир “Яни Капу”, повідомили у МЗС Росії. OBOZREVATEL веде хроніку подій.

20:30 – міністр оборони України Андрій Загороднюк заявив, що повернення Росією захоплених українських кораблів є не доброю волею, а виконанням рішення Міжнародного морського трибуналу.

17:48 – в Єлисейському палаці привітали крок країни-агресора. У телефонній розмові з президентом Росії Володимиром Путіним його французький колега Еммануель Макрон висловив свою точку зору.

“Цього жесту очікували, він дозволить зміцнити довіру у діалозі між Росією і Україною”, – сказано в комюніке.

Українська омбудсмен Людмила Денысова назвала повернення суден ще одним кроком до обміну полоненими за формулою “всіх на всіх”.

17:03 – офіційний представник Кремля Дмитро Пєсков запевнив, що рішення про передачу Україні затриманих в Керченській протоці катерів і буксиру нібито ніяк не пов’язане з приписами міжнародного трибуналу. “Це ніяк не пов’язано з міжнародним трибуналом. Ніякого зв’язку тут немає і бути не може”, – цитує слова прессекретаря президента Росії “360”.

У свою чергу в МЗС РФ наполягають на тому, що немає ніякого зв’язку між поверненням Києву кораблів і проведенням “нормандського саміту”.

15:36 – в МЗС України заявили, що, незважаючи на те, що Росія повернула кораблі, захоплені в Керченській протоці, розгляд цієї справи продовжиться в арбітражному суді Гааги. Також агресору нагадали про відповідальність за порушення імунітетів військових суден.

“Після ретельної перевірки та експертизи стане ясно, в якому стані повернуто українські кораблі, чи було з них вилучено обладнання та документацію”, – підкреслили в МЗС України.

Читайте також  У 70 років станете багатшими: які доплати отримають пенсіонери

13:18 – стало відомо, що в Одесу група українських суден прибуде вранці 19 листопада.

13:13 – інформацію про повернення кораблів підтвердила заступник міністра закордонних справ України Олена Зеркаль. Вона також анонсувала перші слухання у справі про захоплення кораблів та їх екіпажів росіянами – засідання відбудеться 21 листопада в Гаазі.

“Ми збираємося пройти цей шлях і довести всьому світу і арбітражному трибуналу, що прохід 25 листопада 2018 року був мирним і законним, а дії Російської Федерації, в тому числі щодо кримінального переслідування наших моряків, є порушенням норм міжнародного права”, – написала Зеркаль.

13:07 – пресцентр ВМС ЗСУ підтвердив, що українські катери “Нікополь”, “Бердянськ” і буксир “Яни Капу” прямують додому.

“Українські буксири “Титан”, “Гайдамаки” та пошуково-рятувальне судно “Сапфір” разом з катерами і буксиром почали рух в напрямку материкової України”, – йдеться в офіційному повідомленні.

12:40 – в МЗС РФ назвали українські кораблі “речовими доказами в кримінальному процесі, який проходить в Росії, про незаконний перетин кордону”.

“Їх передача на відповідальне зберігання українській стороні стала можливою у зв’язку з тим, що російські компетентні органи завершили необхідні слідчі дії щодо кораблів, і їх перебування на території Російської Федерації для продовження кримінального процесу не потрібне”, – йдеться на сайті зовнішньополітичного відомства РФ.

12:30 – одеське видання “Думська” повідомило, що буксири “Титан” і “Гайдамака”, рятувальне судно “Сапфір” та малий розвідувальний корабель ВМСУ “Переяслав” прибули до місця зустрічі з російськими буксирами, щоб забрати кораблі. Зустріч повинна відбутися в міжнародних водах, приблизно в 30 кілометрах на південь від кримського мису Опук.

Українські буксири супроводжує не тільки “Переяслав”, але і кораблі РФ – ракетний катер “Івановець” і сторожовий корабель прикордонної служби ФСБ “Бездоганний”.

Читайте також  Суд виніс вердикт обвинуваченому у вбивcтві Тараса Познякова

12:20 – як передає УНН, командувач ВМС ЗСУ Ігор Воронченко розповів, що повернення України цих військових судів почалося згідно з планом. “Йде процес. Офіцери знаходяться в точці, про яку говорили. Все за планом”, – сказав він, коли українські моряки зустрічали катери і буксир.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело -