Без повісток та попереджень: ТЦК почали застосовувати жорсткі заходи – потрапити може кожен

Без повісток та попереджень: ТЦК почали застосовувати жорсткі заходи – потрапити може кожен

Адвокат дав пораду, що робити у таких ситуаціях
За словами адвоката Володимира Крекотня, коли військові вважають, що вам належним чином вручена повістка і ви не з’явилися у призначений день, то вони ухвалюють постанову про притягнення до адміністративної відповідальності, пише видання Фокус.

У останні часи нерідко виникають випадки, коли військовозобов’язані, які отримали повістку, але не з’явилися в установлені строки до територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП), то їм блокують банківські картки. Однак чи є це законною практикою і наскільки часто вона використовується військовими комісаріатами, розповів адвокат Володимир Крекотень.

“Чи були ви в курсі, що вашу банківську карту можуть заблокувати за невідвідування ТЦК за повісткою, яку ви навіть не отримали? На жаль, такі ситуації все частіше трапляються”, — зауважує правозахисник.

Адвокат пояснює, що в ТЦК вважають, що, поклавши повістку до поштової скриньки, вони викликали чоловіка на конкретний день та час.

Крекотень відзначає, що якщо ви не перевіряєте свою скриньку щодня, то у вас можуть виникнути складнощі із відвідуванням центру в узгоджений час, або навіть ви можете не дізнатися про цю повістку. За словами Крекотня, коли ТЦК та СП вважають, що вам належним чином вручена повістка і ви не з’явилися у призначений день та час, вони автоматично, з порушенням всіх принципів і приписів чинного законодавства, з порушенням вашого права на захист та за вашої відсутності, ухвалюють постанову про притягнення до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу.

“Ця постанова буде незаконною, оскільки винесена за відсутності доказів порушення, а також з порушенням права на захист особи, яка притягається до адміністративної відповідальності. Але у ТЦК це нікого не хвилює”, — пояснює адвокат.

Читайте також  Повістки перестануть вручати на вулицях і в ТЦК не треба буде ходити: у Раді розглядають радикально новий закон

Далі для виконання постанови направляють у виконавчу службу. Виконавець відкриває провадження і блокує усі рахунки людини, “навіть, якщо це єдине її джерело для існування”.

“Дізнавшись про це, ви біжите до виконавця, там дізнаєтесь щодо причини блокування рахунку і про “порятунок”. Вам кажуть заплати штраф, витрати виконавчого провадження і тоді все розблокують, а провадження закриють. І ви платите”, — додає правозахисник.

Щодо дій у такій ситуації, Володимир Крекотень радить утриматися від вибору “найменшого опору” і простої оплати штрафу, аби відновити роботу рахунку. Він наголошує, що таким чином ви визнаєте свою вину у вчиненні адміністративного правопорушення, якого насправді не вчиняли.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело