Яценюк виграв дві справи в суді за проєктом “Стіна”

Деснянський суд Києва та Вінницький міський суд задовольнили позови експрем’єр-міністра України Арсенія Яценюка про захист честі, гідності та ділової репутації у зв’язку з публікаціями про його нібито причетність до корупції на будівництві “Стіни” на російсько-українському кордоні.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Колишній прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк виграв два позови про захист честі, гідності та ділової репутації у зв’язку з публікаціями про його причетність до корупції на будівництві прикордонних споруд під назвою “Стіна” на російсько-українському кордоні. Про це повідомляє видання “Судовий репортер” із посиланням на рішення суду.

23 жовтня 2019 року Деснянський райсуд Києва задовольнив позов Яценюка до громадянина Михайла Шнайдера, який улітку цього року поширив у соцмережах нібито фото “Стіни” із критикою на адресу проєкту. Фото не мало стосунку до реальної “Стіни” на кордоні з РФ, зазначено в позові.

Позивач стверджував, що опублікована інформація є неправдивою, недостовірною та такою, що принижує честь, гідність та ділову репутацію Яценюка. Суд вимогу задовольнив, визнав інформацію недостовірною і зобов’язав спростувати її так само, як її було поширено.

Видання нагадує, що у грудні 2018 року суд уже зобов’язував Шнайдера спростувати повідомлення про те, що “Яценюк проживає на території іноземної держави, має рахунки в закордонних банках та грошові кошти на них, причетний до афер із держзакупівлями, газових схем і започаткування проєкту “Стіна” з метою отримання матеріальної вигоди”.

Крім того, 27 вересня 2019 року Вінницький міський суд також за позовом Яценюка визнав недостовірною інформацію, яку розповсюдила така собі Ірина Угрюмова, про те, що експрем’єр, його дружина й дочки проживають за межами України і є громадянами США. Вона стверджувала, що Яценюк зрідка приїжджає в Україну, а також запевняла, що після Революції гідності він отримав великі статки, а основним об’єктом наживи стала стіна на кордоні з Росією. За словами Угрюмової, Яценюк був неодноразово “замішаний у корупційних скандалах”.

Читайте також  Cуд скасував відмову ЦВК в реєстрації партії Саакашвілі на виборах

“Стіна” – це оборонні споруди на кордоні з Російською Федерацією. Будівництво стартувало восени 2014 року. Спочатку планували витратити на нього 8 млрд грн і завершити будівництво до 2018 року. Пізніше вартість “Стіни” знизили вдвічі, а кінцевий термін зведення споруд перенесли на 2020 рік.

У квітні 2019 року спікер Держприкордонслужби Олег Слободян повідомив журналістам “Слідства.Інфо”, що на проєкт витратили 1,3 млрд грн. На той момент було виконано 30% від загального обсягу робіт.

Із березня 2016 року НАБУ вело досудове розслідування щодо будівництва “Стіни”. Останнього, восьмого, підозрюваного детективи затримали в листопаді 2017 року.

13 червня прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури передали до суду обвинувальний акт у справі про розтрату державних коштів, виділених на реалізацію “Стіни”. За версією слідства, три посадові особи Держприкордонслужби України, три директори фірм-підрядників і два посередники завдали збитків державі на загальну суму 16 688 496,31 грн.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело -