Чи дійсно потрібно приймати йод у випадку аварії на ЗАЕС? (ВІДЕО)

Чи дійсно потрібно приймати йод у випадку аварії на ЗАЕС? (ВІДЕО)

Лікар роз’яснив усі нюанси

Підрив Каховської ГЕС російськими окупантами, створив додаткову загрозу для ЗАЕС, оскільки це може призвести до проблем з охолодженням установок. Хоч наразі ситуація контрольована, українцям варто знати, чи можливий викид радіації та, чи потрібно приймати таблетки йоду у випадку аварії на гідроелектростанції.

Про це та інше розповів український дитячий лікар Євген Комаровський у своєму відео в TikTok.

На ЗАЕС реактор іншого типу, не такий як в Чорнобилі. На ЧАЕС для сповільнення роботи реакторів використовували графіт, натомість на Запорізькій АЕС – це вода, – пояснив лікар.

Відповідно, в Чорнобилі горів графіт і радіоактивні продукти горіння підіймалися вгору та розносилися вітром. На ЗАЕС горіти ні чому, адже вода не займається. Тож в разі можливої аварії, радіація як правило, не вийде за межі станції.

Комаровський також зауважив, що реактори зупинені ще у вересні 2022 року, 4 з них розхолодженні повністю, тобто не потребують додаткового охолодження. І тільки 1 реактор працює в режимі мінімальної потужності, за якої турбіни не потребують охолодження.

Радіоактивний йод розпадається до 9 днів, а реактори не працюють вже 9 місяців. Тож йод давно розпався, і відповідно приймати його не треба.

Адже викид радіаційного йоду в даній ситуації неможливий, – пояснив Євген Комаровський.

@doctor.komarovskiy Запорожская АЭС – пить йод или нет? #аэс #йод #радиация #доктор #комаровский ♬ оригінальний звук – Доктор Комаровский

Читайте також  Багато областей України до кінця доби накриє потужна гроза: карта

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело