“Невтішне майбутнє”, Школи можуть закрити. Де вчитися дітям

Сільські школи в Україні приречені на зникнення, бо ніхто не докладає зусиль, щоб вдихнути у малокомплектні навчальні заклади друге життя.

Таку думку висловив на своїй сторінці в Facebook колишній глава Українського центра оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук. За його словами, є люди, які готові запропонувати проєкти порятунку сільської школи. Потрібні лише політична воля, підтримка й бажання.

“Десятками років всі дивилися на занепад сільської освіти і нічого не робили. Чим навчальний план малокомплектної школи відрізняється від навчального плану повнокомплектної? Нічим. Держава, затверджуючи типові навчальні плани, відмовилася враховувати специфіку функціонування сільських шкіл”, – наголосив Лікарчук.

На його думку, результати ЗНО не повинні ставати підставою для твердження про низьку якість освіти в сільській школі. Учні міських шкіл більш підготовлені через кращий доступ до репетиторства.

Нагадаємо, раніше міністр освіти Ганна Новосад запропонувала закрити малокомплектні школи і підняти зарплати вчителям.

Міністерка заявила, що за рахунок закриття малокомплектних шкіл можна підвищити зарплати вчителям і облаштувати кращий освітній простір.

“Сума 100 тисяч гривень, на жаль, не говорить, що дитина отримує кращу якість освіти. Це абсолютно неефективне використання коштів. Тому потрібно працювати над мережею, її оптимізувати, робити так, щоб діти мали доступ до кращих шкіл. Це можуть бути опорні школи, щоб вони могли до них доїжджати, мати доступ до кращих освітніх послуг”, – сказала Новосад.

Читайте також  Зеленський спрогнозував рішення Конституційного суду щодо розпуску Ради

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело -