Могилу автора “Чорного квадрату” досі не знайшли

19 грудня 1915 року картину Казимира Малевича “Чорний квадрат” вперше показали у Петрограді. Виставка “0,10” відбулася в галереї Надії Добичиної. Загалом представили 40 робіт художника.

“Чорний квадрат” розмістили на покуті, де традиційно вішають ікони. Багато хто сприйняв це як антихристиянський жест. За однією з версій,Малевич не встиг дописати одну з картин вчасно і замалював її, зобразивши чорний квадрат. Через це фарба на поверхні розтріскана. Експерти розгледіли на полотні близько десятка відбитків пальців і напис “Битва негрів вночі”, який, імовірно, зробив митець. Зображення на картині – не справжній квадрат. Жодна із сторін не паралельна. Чорний колір художник не використовував. Це – результат змішання різних фарб.

Одночасно на виставці експонували “Чорний круг” і “Чорний хрест” Малевича. Пізніше художник створив ще два квадрати – червоний і білий.

Вперше митець зобразив чорний квадрат на декораціях опери Михайла Матюшина “Перемога над Сонцем” 1913-го. Намалював замість сонячного кола.

Художник Казимир Малевич народився у Києві в сім’ї дрібного службовця. Був старший із 14 дітей. Вижили з них – дев’ятеро. У київській школі малювання Миколи Мурашка не затримався. Переїхав до російського Курська, де служив в управлінні залізниці. Організував гурток аматорів мистецтва. Тричі намагався вступити до Московського училища живопису, ліплення і зодчества, але не вдало. Казав, що в мистецтві всього навчився самотужки.

Згідно із заповітом художника, урну з його прахом поховали в селищі Немчинівка під Москвою. На могилі встановили пам’ятник — дерев’яний білий куб із чорним квадратом. Під час Другої світової пам’ятник зруйнували, могила Малевича загубилась.

Вартість “Чорного квадрату” оцінюють у $20 млн. Картина перебуває у Третьяковській галереї. У Москві також зберігають дві авторські копії картини.

Читайте також  Дмитро Шепелєв вперше розповів, чому не приходить на могилу до Жанни Фріске

Джерело – gazeta.ua

Шукайте деталі в групі Facebook