Скандальний законопроект відкликано! У Зеленського послухали мільйони українців. Браво

З розгляду Ради відкликали законопроєкт, який передбачав купівлю SIM-карт за паспортами та блокування телефонів за IMEI.

Законопроєкт передбачав також, що усі чинні абоненти мали б укладати угоди з операторами та передати їм свої паспортні дані.

Він нібито мав на меті зменшення кількості викрадених карток, які могли використовувати шахраї.

Віцепрем’єр та міністр цифрової трансформації Михайло Федоров заявив, що “він потрапив у Раду незрозумілим чином”. Він заспокоїв українців, заявивши, що цей закон буде повністю перероблятися враховуючи європейські практики, і що норм щодо обов’язкової реєстрації абонентів і блокування “сірих” телефонів за IMEI в оновленому законопроєкті не буде.

Нагадаємо, згідно з пояснювальною запискою, проєкт розроблявся з метою встановлення засад державного управління сферою електронних комунікацій, які відповідали б вимогам часу та євроінтеграційним процесам. Зокрема, закон містить розділ «Надання електронних комунікаційних послуг в умовах надзвичайного стану, особливого періоду або під час проведення антитерористичної операції».

Крім того, проєкт покликаний виконати зобов’язання України в галузі електронних комунікацій, передбачених Угодою про асоціацію.

Також, метою законопроекту декларується розвиток сфери електронних комунікацій, створення умов для вільного входу на ринок електронних комунікацій, усунення наявних на сьогодні бар’єрів.

Водночас, у тексті проєкту містяться норми, які передбачають, що з 1 січня 2024 року споживачі (абоненти електронних комунікаційних послуг), які не укладуть в письмовій формі договір і не зареєструються у постачальника електронних комунікаційних послуг з наданням своїх персональних даних, будуть відключені від послуги.

Послуги також блокуватимуть у разі відсутності коду пристрою в Системі контролю кодів ІМЕІ.

«Відсутність в Системі контролю кодів ІМЕІ оригінального (такого, що не повторюється) коду ІМЕІ термінального обладнання є підставою для блокування постачальником електронних комунікаційних послуг доступу до електронної комунікаційної мережі такого термінального обладнання», — йдеться, зокрема, в тексті законопроєкту.

Читайте також  Зростала у прийомній сім’ї, була студенткою: про страшну трагедію говорить все місто

Закон має набрати чинності з 1 липня 2020 року.

 

 

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело -