Подряпав коліна: 7-річний хлопчик заразився смертельною хворобою

У понеділок, 19 серпня, о 3:00 ночі до Львівської міської дитячої лікарні госпіталізували 7-річного хлопчика зі Львова з судомами.

За словами головного лікаря Федора Осима, в нього клінічно діагностували правець.

“Хлопчик не мав щеплення від правця. Він в реанімації. Його оглянули різні спеціалісти і клінічно діагностували правець. Дитину зараз будуть госпіталізувати в Львівську обласну дитячу лікарню ОХМАТДИТ, бо дітей з таким захворюванням лікують саме в цій лікарні”, – каже лікар.

Зі слів медика, два тижні тому хлопчик упав з велосипеда, поранив коліна. Через рани в організм дитини й потрапила інфекція.

Заступник головного лікаря ОХМАТДИТу Олександра Бурда повідомила, що хлопчик вже в реанімації обласної лікарні. Зараз йому призначають всі необхідні обстеження і лікування.

Нагадаємо, правець – це гостре інфекційне захворювання, що вражає нервову систему і проявляється сильними судомами. У важких випадках хворий вигинається дугою, спираючись на п’ятки і потилицю. Якщо негайно не розпочати лікування, пацієнт може і померти. Правець може спричиняти важкі ускладнення – асфіксію та зупинку серця. За даними МОЗ, від важких форм цього захворювання смертність сягає понад 50 %.

Інфікуватися правцем можна при потраплянні бруду в рану або поріз, внаслідок укусів тварин чи травмування гострими предметами, уламками деревини, бо спори бактерій живуть у грунті і кишковому тракті тварин. Від людини до людини це захворювання не передається.

Захиститися від цієї хвороби, як кажуть лікарі, можна лише вакцинацією. Дітям слід отримати щеплення у віці 2, 4, 6 і 18 місяців. У віці 6 і 16 років необхідна ревакцинація. Дорослим потрібно поновлювати щеплення від правця кожні 10 років.

Якщо людина травмувалася чи отримала поранення, вона може почуватися безпечно лише за умови, що від моменту проведення останнього щеплення минуло 5 років. Якщо більше, то, щоб не допустити розвиток правця, треба провести екстрену профілактику.

Читайте також  Вона відмовилася від сина, але доля звела їх через 30 років

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело -