“Державної допомоги позбудуться ті,…”: На українських пільговиків чекають тотальні перевірки і позбавлення виплат

За результатами перевірки (верифікації) соціальних виплат в Україні державної допомоги позбудуться ті, хто оформив їх незаконно. Іншим отримувачам нічого не загрожує.

Про це повідомила в ефірі ObozTV майбутній народний депутат від партії “Слуга народу” Галина Третьякова, один з ініціаторів прийняття закону про верифікацію всіх видів соцдопомоги.

Планується, що масова верифікація торкнеться всіх, хто отримує грошову допомогу від держави: пенсіонерів, субсидіантів, матерів-одиначок, чорнобильців та інших пільговиків.

Але, як пояснила Третьякова, перевіряти будуть не конкретну людину, а чиновників, які оформляють виплати.

“(Перевірку. – Ред.) Потрібно чекати не пенсіонерам. Потрібно чекати функціонерам. Чиновникам, які визначають, хто повинен отримувати таку пенсію. Можливі різноманітні як зловживання, так і технічні помилки”, – уточнила вона.

“Люди не будуть притягнуті. Якщо тільки це не ті люди, які домовилися, що вони отримують якусь соціальну пільгу неправомірним способом. На виплати це ніяк не вплине – знову ж таки, якщо тільки це не виплати, які виходять неправомірно”, – запевнила Третьякова.

Майбутній нардеп повідомила, що відповідний законопроект Верховна Рада планує розглянути ще до кінця 2019 року.

За її словами, ефект від перевірок може оцінюватися “в сотні мільйонів гривень і навіть в мільярди”.

“Це переважує те, що на систему створення такої верифікації теж будуть потрібні гроші. Ефект від введення верифікації буде оздоровчим для наших публічних фінансів, для всіх наших податків”, – підкреслила політик.

Вона звернула увагу, що подібна верифікація проводиться у багатьох країнах світу, і частка помилок і зловживань коливається від 2-5% в Європі до 30% в Індії.

На думку Третьякової, за результатами подібної перевірки Україна може повернути до держбюджету від 22,5 до 75 млрд грн.

Читайте також  Зміни у трудовому законодавстві: відпочиватимемо довше, але без оплати

“Я думаю, це може бути 3-10%. Це експертна оцінка. 3-10% від 750 млрд грн, які ми виплачуємо”, – зазначила вона.

Що стосується покарання для чиновників, які незаконно нараховують соціальні виплати, то представник “Слуги народу” запропонувала ввести амністію.

“Ми думаємо, що зловживань багато. І потрібно вводити якусь подобу амністії … Потрібна така амністія, щоб не садити людей у ​​в’язниці”, – пояснила Третьякова.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело -