“Хочуть залякати нас усіх!” Подробиці жорстокої розправи над проукраїнською противницею Путіна

У Санкт-Петербурзі жорстоко вбили громадську активістку Олену Григор’єву, яка займала принципову проукраїнську позицію.

Результат пошуку зображень за запитом ""Хочуть залякати нас усіх!" Подробиці жорстокої розправи над проукраїнською противницею Путіна"

Їй нанесли вісім ножових поранень, а тіло кинули в кущах недалеко від будинку. За злочин російські правоохоронці одразу ж затримали 40-річного башкирця. Правда, чи він убив жінку насправді, неясно. Пізніше в поліції заявили, що підозрюваних немає.

Друзі Олени вважають, що її обрали жертвою, щоб залякати всіх, хто виступає проти влади в Росії, виходить на акції протесту і пікети.

Бив ножем у спину, а потім душив
Олена Григор’єва – відома в Санкт-Петербурзі активістка, яка виступала на захист прав кримських татар, засуджувала війну Росії проти України. Також її часто можна було побачити на акціях підтримки представників ЛГБТ.

Олена Григор'єва на пікеті на підтримку України

Її тіло знайшли у дворі багатоповерхового будинку, де вона й жила. Вбивця завдав їй кілька ножових поранень у спину, душив її, а потім кинув тіло в кущах.

Олену виявили вранці в неділю, 21 липня. Сліди злочинця привели поліцейських до сусіднього дитячого садочка, але на цьому все й закінчилося. У дворі також ніхто нічого не чув.

Багато хто не вірить, що вбивцею став 40-річний башкирець, якому нібито знадобилися гроші. Крім того, Григор’євій надходили погрози. Як розповіли OBOZREVATEL її знайомі, жінка навіть просила близьку подругу в разі її смерті подбати про кішку і збиралася зробити для неї дублікат ключів від квартири. Але так і не встигла.

Олена з кішкою

“Невипадкова жертва”
“Вона була хороша дівчинка. Я сам у траурі після цих подій”, – розповів  її знайомий Алі Хантіміров.

Він вважає, що Олену обрали жертвою невипадково. “Вона маленька, худенька, з нею легко впоратися. Вона самотня, її нікому захистити. А вбили її, ми думаємо, для того, щоб залякати всіх нас, активістів у Пітері, які виходять на пікети. Щоб показати, що з нами може бути”, – каже Алі.

Читайте також  Зеленський заборонив імпорт електрики з Росії: підписаний закон

Олена Григор'єва

Олена після затримання

Останнім часом Олена перебивалася тимчасовою роботою. “Тому що всі, хто тут протестує, на замітці у поліції. І влаштуватися на роботу таким складно. Тільки почнеш працювати, як незабаром виганяють. Так було і в Олени. Знаю, що останнім часом вона доглядала за літніми людьми”, – додає Алі.

Олені дійсно часто погрожували, ймовірно, ще й тому, що вона захищала права ЛГБТ.

“Якось після чергової погрози вона звернулася з адвокатом до поліції, але там ніяких заходів не вжили. Як завжди, поки людину не вб’ють, вони нічого робити не будуть”, – обурюється Хантіміров.

Олена Григор'єва

На пікети приїжджають козаки і поліція
Зате на поодинокі пікети та протести активістів правоохоронці Пітера приходили із завидною регулярністю. За словами Алі, не встигали декілька людей з’явитися на місці збору, як тут же під’їжджали автобуси з поліцейськими.

“Ще навколо козаки іноді ходять. Буває, накидаються, душать, із балончика бризкають. Іноді нікого не затримують, а іноді пакують усіх, везуть у відділок, оформляють і виписують штрафи. Але Олена, незважаючи на те, що тендітна була, не боялася, завжди виступала, лаялася з ними. Смілива вона була, відчайдушна. Їй часто виписували штрафи”, – згадує Алі.

За пікет на підтримку кримських татар активістів затримували

“Я недооцінювала, коли Олена писала про погрози на її адресу і не дуже цим переймалася. Хоча варто було б. Убивство скоєно з такою жорстокістю, тому що її дуже сильно ненавиділи за громадянську позицію. Інших причин для її вбивства немає”, – написала знайома активістки Катерина Стрімакова.

Її друзі впевнені, що розслідування об’єктивним не буде. Тому що вбили Олену не просто так.

Познайомився з нею в автозаку

Російський політичний журналіст Георгій Марков, який постійно пише про пікети, мітинги, акції протесту, познайомився з Оленою в автозаку.

Читайте також  У Харкові за 11 років один і той же грабіжник убив 17 інкасаторів

“Це той момент, коли в Росії б’ють і кидають в автозаки навіть журналістів. Ось там з Оленою ми і познайомилися. Я знав її років зо два. Лена належить до тих небайдужих росіян, яким не все одно, що відбувається на кордоні з Україною, які проти анексії Криму. Їх разюче менше. І за свої погляди вони постійно отримують від місцевих радикалів або просто від ватних росіян, для яких “Путін – сила, всі решта – могила”, – розповідає  Марков.

Олена Григор'єва

За словами Георгія, в кінці минулого року Олена зробила два публічних камінг-ауту. Вона зізналася в своїй сексуальній орієнтації, а також розповіла, що хвора на гепатит С.

“Після цього на неї почалися сильні нападки з боку навіть колишніх так званих соратників. Раніше вона дотримувалася націоналістичних ідей, але потім змінила погляди і відійшла до ліберальної тусовки. Посипалися погрози від гомофобів, правих хлопців. У Росії з такими речами дуже складно і небезпечно. Її ім’я з’явилося в списку підпільної групи “Пила”. Це така організація, яка псує життя всій ЛГБТ спільноті. А Олена така, за словом в кишеню не полізе, їй палець в рот не клади – вона його по лікоть відкусить”, – згадує Георгій Марков.

Відразу після смерті Олени відомий російський гомофоб Тимур Булатов написав, що, мовляв, так їй і треба. “Він використовував брудні і непристойні слова, здохла, так їй і треба, моральний джихад та інше. Ми вже звикли до того, що до нас можуть підсилати поліцію, що нас можуть підстерегти біля будинку і побити. Але ми не думали, що нас почнуть вбивати”, – каже Георгій.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело -