Половина українців залишиться без пенсії: кого торкнеться і що робити

З кожним роком в Україні збільшують необхідний стаж для виходу на пенсію в 60 років. Уже в 2027-му 45% українців не зможуть отримати виплату.


Вимога щодо мінімального стажу будуть рости щорічно на 12 місяців до 2027 року. А так як частина українців взагалі не платить ніяких внесків і працює без оформлення, то вони і не зможуть отримувати виплату відповідно до правила «Ні стажу – немає пенсії».

На даний момент близько 30% українців не виконало умови за стажем (в поточному році це 26 років). Тобто, 70% українців у віці 60 років мають від 27 років стажу.

«В 2027-м вимоги щодо стажу збільшаться до 35 років. Щороку “норма” збільшується на 12 місяців. І, якщо ситуація кардинально не зміниться, то тільки 45% зможуть отримати свою пенсію вчасно », – йдеться в статті.

Тому, щоб заробити на пенсію, все життя потрібно працювати офіційно.

«Якщо вам, наприклад, 31 рік, але офіційно ви працюєте лише п’ять, на пенсію ви зможете в кращому випадку вийти в 63 роки. Щоб вчасно отримати виплату, вже через 10 років потрібно мати як мінімум 35 років стажу. Такі нововведення передбачені вже прийнятої пенсійної реформою », – вказує автор статті.

Ще один шанс бути з пенсією – докупити стаж. Зробити це можна за двома схемами.

Перша – для тих, хто запізнився, пенсійний вік уже на носі, а стажу критично не вистачає. В такому випадку чиновники пропонують заплатити за ті роки, коли українець офіційно не працював. Натомість цей період порахують в стаж. Один місяць буде коштувати 1863 грн (якщо купувати зараз). А, наприклад, за рік доведеться заплатити 22 тис. Грн. З огляду на, що частина українців отримує на пенсію близько 1,5 тис. Грн, далеко не всім вигідно скористатися такою можливістю.

Читайте також  На Буковині півторарічний хлопчик впав у окріп. Потрібна допомога

Друга схема – один раз купити відразу два роки (24 місяці), які будуть коштувати при діючій мінімалки 44 тис. Грн. Вартість місяця обчислюється за формулою: 22% помножити на мінімальну зарплату і помножити на два. Тобто заплативши 44 тис., Можна буде отримувати пенсію на три роки раніше (в 60 замість 63 років).

Також при нестачі стажу можна спробувати отримувати соціальну допомогу. Українці, які після 60 років не мають ніякого доходу і не заробили пенсію, можуть оформити собі соціальну допомогу. Її розмір вважатимуть як прожитковий мінімум (1497 грн) мінус дохід людини. Якщо немає ніякого доходу (чоловік або дружина не працюють, не допомагають діти), то соціальна допомога буде дорівнювати мінімальній пенсії.

Шукайте деталі в групі Facebook


Інформує -