З 1 липня в Україні перерахують прожитковий мінімум: що буде з пенсіями, податками і штрафами

В Україні з 1 липня загальний показник прожиткового мінімуму зросте з 1853 до 1963 грн. При цьому українці, які втратили працездатність (пенсіонери), замість 1497 грн повинні будуть отримувати як мінімум 1564 грн. Також збільшиться прожитковий мінімум для дітей (залежно від віку). Наприклад, мінімум на дитину до 6 років збільшиться з 1 626 до 1699 грн.

Податки.

“Для першої групи платників єдиного податку ставка встановлюється в межах 10% прожиткового мінімуму”, – йдеться в ст. 293 Податкового кодексу. Так, до 1 липня показник ПМ для працездатної становить 1 853 грн, а ставка – 185,3 грн. Після першого липня прожитковий мінімум становитиме тисячі дев’ятсот шістьдесят три грн, а ставка – 196,3 грн.

Від прожиткового мінімуму також залежить і розмір податкової соціальної пільги. Згідно із законом, українець, який одержує не більше прожиткового мінімуму для працездатного, має право платити тільки частину податків. Так, дохід, з якого сплачується внесок, зменшується як мінімум на 50% прожиткового мінімуму.
Штрафи.
Українці, які приховали від податкової трансферне ціноутворення (збут товарів або послуг взаємозалежними особами по внутрішньофірмовим, відмінним від ринкових, цінами), ризикують заплатити штраф в розмірі 300 прожиткових мінімумів для працездатного. На даний момент це більше 459 тис. грн. Після підвищення індексації пропорційно збільшаться і штрафи. Правда, варто відзначити, що розмір штрафів вважають, виходячи з розміру ПМ станом на початок року, тому суми збільшаться з запізненням майже на півроку.

Мінімальні пенсії.
Менше двох мільйонів українців отримують мінімальну пенсію. До перерахунку прожиткового мінімуму українці старше 60 років повинні отримувати не менше +1497 грн. А з 1 липня ця сума збільшиться до 1564 грн.

Читайте також  "Поки ви мене не вб'єте, інших виборів не буде", – Лукашенко до мітингуючих білорусів

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело -