6 ознак того, що ви інфіковані вірусом бідності

Людина не винна в імпульсивних покупках і бажанні оформити купу кредитів. На прийняття нею рішень впливає гормон стресу кортизол: він погіршує увагу і пам’ять, дощенту знижує самоконтроль, трохи зомбує людину. Ефект на мозок від відчуття себе бідним такий, як після безсонної ночі.

Ми розібралися, які ознаки свідчать про нездорове ставлення до грошей.

Вірите в батьківські переконання

«Ми не можемо собі цього дозволити», «Треба триматися за будь-яку роботу», «Ми гроші не друкуємо». Коли ціле дитинство чуєш такі слова, вони відкладається у підсвідомості.

Переконання, в тому числі взяті від батьків, впливають на прийняття нами рішень про те, як виконувати свою роботу, що і за якою ціною купувати, який спосіб життя вести.

Обмеження і позбавлення чогось в дитинстві роблять людину більш схильною до стресу і депресії. Прості, на перший погляд, завдання даються їй складніше, невеликі труднощі сильніше демотивують.

Переживаєте про те, що скажуть люди

Чи знаєте ви людей, які брали кредит на весілля? Купили сукню, яка обійшлася в 2-3 зарплати чи відмовляли собі у всьому, щоб оплатити святковий стіл на 200 гостей?

Актриса Кіра Найтлі вийшла заміж в сукні, яка висіла у неї в шафі 5 років, до того ж це був не перший її вихід у ній у світ. І нічого, світ не завалився, родичі не образилися, сусіди не перестали вітатися.

В дорогому весіллі немає нічого поганого, якщо дозволяє бюджет: висока зарплата, стабільний бізнес, пасивний дохід. Але якщо сім’я витрачає всі заощадження на одноденну розкіш або залазить в борги, то це ознака мислення бідності.

Неправильно визначаєте пріоритети

Економісти, які вивчали проблему бідності, вважають, що при поганому фінансовому становищі людина втікає від нудного і нецікавого життя.

Читайте також  “Не розкіш, а засіб пересування”: в Україні пропонують орендувати тварин під час карантину

Напевно, тому в Індії 40% річного доходу сімей ішло на свята і релігійні обряди, в Америці люди купували стейки і лобстерів на соціальну допомогу, а в Марокко жителі сіл дозволяли собі мати DVD і супутникове TB, хоча харчувалися хлібом з солодким чаєм.

Людина, яка вважає себе бідною, починає ставити себе нижче за інших. Щоб довести свою спроможність, вона робить дорогі подарунки, частує гостей на останні гроші або купує собі телефон в кредит на 3 роки.

Знімаєте стрес покупками

Люди, що потрапили в скрутне фінансове становище, сильніше відчувають стрес. Вироблення кортизолу збільшується через рік такого життя. Це позначається на пам’яті, увазі та мисленні.

Ефект на мозок від відчуття себе бідним такий, як від безсонної ночі. Людина приймає неправильні рішення: бере кредити під високі відсотки, купує непотрібні речі, забуває заплатити за рахунки.

Самоконтроль знижується не тому, що людина не хоче взяти себе в руки, а через підвищене вироблення кортизолу і концентрацію уваги на відсутності грошей.

Не визначаєте перед собою мету і не мрієте

Багато з людей намагається зменшити відчуття своєї бідності, якомога більше працюючи. Проблема такого рішення в тому, що людина не дозволяє собі мріяти і не ставить перед собою мети, не відпочиває, не задовольняється життям, а тільки тяжко працює. Як хлопець на ілюстрації.

У дослідженні 2017 року вчені з’ясували, що люди з маленькими прибутками відчувають себе менш здатними щось змінити і вплинути на результат. Через це вони просто не мають мети і не йдуть до неї.

На планування впливають емоції, те, що ми відчуваємо протягом дня. Коли нам сумно, ми прагнемо отримати нехай меншу вигоду, але в цей момент, і в результаті програємо в перспективі. Коли нам радісно, стає легше думати про майбутнє, будувати плани і втілювати їх.

Читайте також  96% молоді не розмовляє по телефону - дослідження

Не можете пробити стелю доходів

Іноді здається, що людина застрягла на одному рівні доходу. Вона може змінювати сферу діяльності, працювати інтенсивніше. На доходах це не відбивається. Здається, ніби є якась стеля, яку вона не може пробити.

За стелею зазвичай стоять переконання на кшталт: «Щоб отримувати більше, я повинен [працювати 60 годин на тиждень, захистити докторську дисертацію, мати зв’язки]», «Більше грошей – це більше проблем і відповідальності, я і так працюю за трьох».

Людина звикає до свого становища, примудряється жити на зарплату і відчуває дискомфорт, якщо вона раптом… зростає. Тому що відчуття неповноцінності та провини нікуди не поділося.

Дали премію? Викине на вітер за тиждень і не зможе згадати куди і як. Запропонували проект поза роботою? Скаже, що завантажена і втратить можливість. Звичка жити з однаковими прибутками веде до того, що все, що розташоване вище за звичну стелю, йде в нікуди.

Бонус: Чи немає у вас синдрому самозванця?

Вам зустрічалися компетентні фахівці, які заробляють копійки? Вони ніби не бачать своєї цінності й часто заперечують її. Це явище називають «синдромом самозванця»: людині здається, що її результати – сума випадковостей і везіння. Але якщо кожен з нас буде чекати, поки він стане досить компетентним за власними відчуттями, то так і життя пройде.

Том Гарді в інтерв’ю журналу Esquire сказав, що люди, напевно, дивуються, навіщо брати в нього інтерв’ю, і скажуть щось на кшталт: «Хто цей чолов’яга з кривими зубами і бородою, дідько його забери? Хто цей виродок?»

Емма Вотсон теж переживає щось схоже: у неї є відчуття, що вона не може відповідати на очікування довколишніх людей. Їй здається, ніби одного разу всі дізнаються, що вона шахрайка і не заслуговує на те, чого змогла добитися.

Читайте також  Сивохо одним відео розкрив правду про ситуацію в українських селах: “Їм так зрозуміліше”

Незважаючи на такі переконання, вони продовжують працювати, не опускають рук і тому отримують результат.

А як складаються ваші стосунки з грішми? Хотілося би вам від них побільше взаємності? А може, ви знаєте, як вбити в собі мислення бідності, і поділитеся досвідом з нами?

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело -