Ламати не будувати: для українців придумали нові правила і обов’язки для тих, хто планує ремонт

В Україні розширили перелік будівельних робіт, для яких не потрібно отримувати дозволу і все узгоджувати

20 березня 2019 року Кабмін затвердив відповідну постанову, розроблену Мінрегіонбудом: «Про внесення змін до переліку будівельних робіт, при яких не потрібні документи, що дають право на їх виконання, і після завершення яких об’єкт не підлягає прийняттю в експлуатацію»Відразу після публікації, постанова набере чинності. Перш за все, документ спрямований на об’єкти, які вже введені в експлуатацію, але з якихось причин потребують капітального ремонту та технічного переоснащення.

Список того, що не потрібно узгоджувати виглядає наступним чином: можна поміняти систему трубопроводів: водопостачання, теплопостачання, облаштувати будинок індивідуальними лічильниками тепла і т.д. Виконати необхідний ремонт покрівлі, встановити сучасні протипожежні системи, провести необхідні ремонтні роботи по теплоізоляції фасаду, покрівлі, підвалу, цокольного поверху, стін в об’єктах класу наслідків СС2 (в передмісті в основному забудова не перевищує 9 поверхів, що відноситься до даної категорії) і СС3 (багатоповерхові будівлі). Раніше це стосувалося тільки малоповерхової забудови класу СС1.

Змінити пристрій прибудинкової території. Наприклад, провести реконструкцію дитячих і спортивних майданчиків, побудувати спеціальний майданчик для вигулу тварин. Так, будівельники і ремонтники працюватимуть без додаткових паперів.

«Відтепер, щоб поміняти утеплювач фасаду, вставити нові віконні рами, встановити антенне обладнання, поміняти системи трубопроводів, встановити індивідуальні лічильники, протипожежної системи, створити додатковий дитячий майданчик тощо. не буде потрібно ні окремих дозволів, ні наступного акта введення в експлуатацію», – зазначив експерт Олександр Панфілов.

Завдяки цим документам, будь-які ремонтні роботи, які не стосуються зміни несучих конструкцій, можна виробляти досить швидко без зайвих бюрократичних процедур. Перш за все, кажуть будівельники, спрощується процес ремонту і часткової реконструкції застарілих будівель. Хоча лібералізація не поширюється на пам’ятники архітектури і зодчества.
«Документ важливий для тих забудовників, на балансі яких знаходиться керуюча компанія або у якої є афілійована керуюча компанія-ЖЕК. Поважаюча компанія завжди буде піклуватися про збереження і придатність вже побудованих будівель. По-перше, можна довести свої побудовані об’єкти до деяких нових будівельних норм (як в питанні протипожежної безпеки, так і облаштуванні, наприклад, пандусів. По-друге, реалізований і модернізований об’єкт – це вагомий аргумент для майбутніх покупців, так як вони на власні очі побачать, як компанія стежить за зведеними будинками», – підкреслив експерт Владислав Кононов.

Читайте також  Що потрібно зробити після народження дитини: консультація Мін'юсту

Приняття постанови Кабміну – перший і важливий технічний крок для початку масштабної реконструкції застарілого житлофонду, вважають будівельники. Ще можлива модернізація ЖК і окремих багатоквартирних будинків, побудованих в період з 2007 по 2015рік. Обробка і ремонти можуть зайти навіть ще далі – в реновацію бізнес-центрів і ТРЦ, побудованих до 2013 року. Адже, щоб поміняти дах (провести покрівельні роботи), провести внутрішній ремонт/реставрацію, в тому числі переоснастити будинок системами вентиляції, опалення та ін. не потрібне додатковий дозвіл і подальший процес введення в експлуатацію.
Звичайно, як у всіх випадках з житловими будинками, існує одне вагоме застереження: все це можна здійснювати без зміни несучих конструкцій.

«Такі нововведення, перш за все, спростять сам процес реконструкції об’єктів комерційної нерухомості. Що може послужити стимулом до старту модернізації застарілих, ТРЦ і БЦ. Нагадаю, що на сьогоднішній день в Києві більше 45% ТРЦ вимагають реновації, доведення об’єктів в тому числі до нових будівельних норм», – зауважила експерт Вікторія Берещак.

Але є і зворотна сторона простих процедур – зловживання і аварійні ситуації.

«Необхідні обмеження для зміни поверховості будинків. Уже є випадки в Печерському районі Києва, коли намагаються домогтися 1-2-поверхової надбудови в уже існуючих будинках-сталінках (без шкоди для несучої конструкції). Боюся, що використання цієї постанови в корисливих цілях окремими «бізнесменами», може вилитися в катастрофу. При надмірному навантаженні на стіни, основу і фундамент будівлі», – побоюється Олександр Панфілов.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело -