За несплату загрожують великі штрафи: з українців зберуть податки, що потрібно знати

Українцям у 2019-му доведеться заплатити за квартиру площею 100 кв. м на 300 грн більше. Так, розмір податку на нерухомість прив’язаний до площі і мінімальної зарплати. У 2018-му кожен метр коштував 48 грн, а в цьому – 55,8 грн.

Скільки українцям доведеться заплатити за свою нерухомість.

Головне:

податок на нерухомість платять власники квартир площею від 60 кв. м і будинків – від 120 кв. м;
податок сплачується у відсотках від мінімальної зарплати;
за несплату загрожує штраф і пеня;
якщо повідомлення не прийшло, то платити все одно доведеться, але штрафувати не мають права;
стягувати податок мають право за період останніх трьох років. Якщо квитанція не надходила два роки, на третій, можливо, доведеться заплатити одразу за весь період.
Гроші підуть у місцевий бюджет, а платити потрібно за квитанцією
Податковий кодекс визначає лише максимальний розмір ставки і мінімальний – площі. Так, з кожного квадрата заборонено стягувати більше 1,5% мінімалки, а платити потрібно тільки за ту площу, яка перевищує 60 квадратів для квартири і 120 – для будинку. Якщо є і будинок, і квартира – 180 кв. м.

Наприклад, якщо ви живете в квартирі площею 89 кв. м, податок потрібно заплатити тільки за 29 квадратів (89-60). Місцева влада (податок поповнює бюджет населеного пункту) має право знизити ставку з 1,5% до будь-якої іншої цифри. Проте встановлювати вище 1,5% – не можна.

Для прикладу: згідно з декларацією, міністру внутрішніх справ Арсену Авакову належать три квартири загальною площею 786,8 кв. м. У 2018-му, за ставкою 1,5% (встановлена в Києві та більшості міст), він повинен був заплатити податок на нерухомість у розмірі 34,8 тис. грн. А в цьому році за таких самих умов заплатить уже 43,9 тис. грн.

Читайте також  Вривається серйозна негода: багато регіонів будуть під грозовими дощами

Якщо площа квартири становить більше 300 квадратів (як у випадку з міністром), додатково доведеться заплатити ще 25 тис. грн. Податок на нерухомість сплачується раз на рік. Крім того, у 2019-му потрібно заплатити за 2018-й. Тому розмір мінімальної заробітної плати враховується станом на 1 січня минулого року.

Як пояснили на гарячій лінії ДФС, квитанції-повідомлення про те, що українець повинен заплатити податок, має прийти за адресою прописки. Такі квитанції приходять до 1 липня. Але якщо ви живете у великій (більше 60 квадратів) квартирі чи будинку (від 120 кв. м), а квитанцію не отримали, краще звернутися в місцеве відділення фіскальної служби. Можливо, квитанція загубилася в ящику чи її помилково не відправили.
До речі, щороку майже мільйона українців отримують квитанції. До того ж, як зазначає юрист Олександр Плахотник, судячи з даних зборів, платять українці справно.

“Дані за минулий рік ще збираються. Але, наприклад, у 2017-му зібрали приблизно 2,4 млрд грн. І це в той період, коли використовували заробітну плату станом на січень 2016-го, тобто 1378 грн. У цьому ж році збирати будуть за даними заробітної плати за січень 2018-го, тобто 3723 грн. Потрібно зробити поправку на зниження ставки, але загалом це мільярди гривень у місцеві бюджети”, – пояснює юрист.

Що робити, якщо не прийшла квитанція і як платити за півквартири

У ДФС додають: якщо квартира значиться в реєстрі як один об’єкт, то її власники (наприклад, декілька родичів), можуть самі визначити, хто з них заплатить. Так, якщо квартира площею 140 кв. м. належить двом людям (подружжю), одна з них повинна заплатити податок із 80 кв. м.
Зовсім інші правила діють, якщо квартира розділена в натурі. Наприклад, 70 кв. м належать одному власнику, а інша половина – другому. Тоді кожен із них зобов’язаний заплатити всього за 10 кв. м. Тобто податкова пільга (60 квадратів “вибачаються”) діють для обох власників.

Читайте також  Новеньке Porsche Panamera 2017 навмисне пошматували (ФОТО)

Податковий консультант Святослав Манжур розповідає: багато українців роками не отримують квитанції за зайві декілька квадратів і не платять податок. Водночас у кодексі зазначено, що фіскали мають право стягнути з них виплати за останні три роки.

“Якщо контролюючий орган не направив (не вручили) податкове повідомлення-рішення в терміни, встановлені підпунктом 266.7.2 пункту 266.7, фізичні особи звільняються від відповідальності, передбаченої цим Кодексом за несвоєчасну сплату податкового зобов’язання”, – йдеться у Податковому кодексі.

Тобто якщо повідомлення не прислали, штрафи нараховувати не будуть. Але платити все одно доведеться.

“У тих людей, які отримають квитанції через рік-два, буде в повному обсязі вирахувана вся сума податку на нерухомість, вони будуть зобов’язані його сплачувати”, – пояснює експерт.

“Податкові органи, навіть якщо людина нібито не отримала повістку, можуть нарахувати за останні три роки йому податок на нерухомість, але без штрафних санкцій. У тих людей, які отримають квитанції через рік-два, буде в повному обсязі вирахувана вся сума податку на нерухомість, вони будуть зобов’язані його сплачувати”, – пояснив експерт в сфері нерухомості Сергій Костецький.

Якщо ж квитанція прийшла, про що є запис у реєстраційній книзі, але ви все одно не заплатили, чиновники мають права накласти на частину майна податкову заставу й покарати за несвоєчасну сплату штрафами.

“Відповідно до Податкового кодексу, фізичні особи зобов’язані заплатити податок протягом 60 днів після отримання повідомлення. Тобто в людей є майже два місяці. Далі починаються штрафні санкції. Якщо затримка до 30 днів – 10% від суми нарахованого податку. Якщо більше 30 днів – 20%”, – повідомила юрист Діна Дрижакова. У Податковому кодексі передбачена пеня в розмірі 120% облікової ставки. Сьогодні облікова ставка становить 18%, а пеня – 21,6%.

Читайте також  В Україні може з’явитися новий податок

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело -