Відсутність домашніх завдань, гаджети, інтерактивна дошка: у роботу шкіл хочуть внести зміни

Вперше за 17 років Міністерство охорони здоров’я та Міністерство освіти й науки оновили санітарні правила для шкіл – щодо кількості домашніх завдань, використання гаджетів, меню їдалень тощо.

Про це написала у Facebook в.о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун.

«За нудним словосполученням «санітарні правила в школі» криються майже всі питання навчального процесу – від відстані між партами до тривалості виконання домашки. Вперше за 17 років разом з Міністерство освіти і науки України пропонуємо ці правила оновити – зробити більш сучасними та актуальними», – йдеться у повідомленні.

За словами Супрун, наразі розроблено новий «Санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти». Експерти намагалися зробити його максимально відповідним до потреб сучасних учнів та їхньої найкращої підготовки до майбутнього.

«Батьки можуть зітхнути з полегшенням – скорочується тривалість виконання домашніх завдань. А для першачків та учнів другого класу домашні завдання взагалі не рекомендуються. Тривалість виконання домашніх завдань не рекомендується понад 1 годину у 3–9 класах та 1,5 години у 10–12 класах», – зазначила в.о.міністра.

У навчальному процесі можна буде використовувати сучасні гаджети – електронні книжки, ноутбуки тощо. У класах можна використовувати інтерактивні дошки.

Організувати простір школи зможуть самостійно: запропоновно скасувати нормативи щодо відстані між партами, а в 1-4 класах – облаштовувати в навчальних приміщеннях місця для відпочинку та ігор.

Є також сучасні рекомендації до здорового харчування учнів. Щоденне меню шкіл має включати, як мінімум, чотири страви, а калорійність обіду повинна складати близько 30% від добової потреби в енергії. У розроблених рекомендаціях чітко визначена максимально допустима кількість цукру та солі для різних страв.

Супрун зазначила, що наразі новий санітарний регламент перебуває на громадському обговоренні, і запросила небайдужим долучатися до дискусії.

Читайте також  Десять правил Великого посту

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело -