“До 60% сімей більше не отримають допомогу…”: В Україні масово позбавляють субсидій. Хто і чому залишається без знижки

В Україні велика частина сімей втратила право на автоматичний перерахунок субсидій.

Крім того, посилилися і вимоги. Наприклад, у Львівській області, як заявили в місцевому органі соцзахисту, до 60% сімей більше не отримають допомогу від держави. Правда, якщо сім’я не відповідає новим правилам, вона має право звернутися до комісії і попросити залишити субсидію.

Що робити українцям, які втратили допомогу від держави.

Субсидії отримує кожна друга сім’я, а платять за це все
Після підвищення тарифів в Україні в опалювальний сезон кожна друга сім’я отримувала допомогу на оплату комуналки. Подібні програми існують у багатьох країнах, правда, число її отримувачів частіше за все не більше 20% від загального числа споживачів. Українська програма субсидій за масштабами виявилася однією з найбільших в Європі. І проблема не тільки в невисоких зарплатах, а й величезній частці тіньової економіки.

Недобросовісні роботодавці частину зарплати платять в конверті, українці приховують свої реальні доходи. В результаті виявилося, що навіть забезпечені сім’ї, які заробляють в тіньовому секторі, оформили собі комунальні знижки.

Як показала перевірка Міністерства соціальної політики, багато “малозабезпечених сімей” витрачають десятки тисяч гривень на запальнички, нову техніку, нові автомобілі. При цьому за комуналку вони не платять. У цьому році на субсидії витратять більше 70 млрд грн. І платять за них всі українці. Про те, що перевірку субсідіантов необхідно посилити разом з вимогами, заявляли і в МВФ, і в ЄБРР.

На непопулярний крок уряд погодився лише в травні цього року. Але більшість українців нововведення відчують на собі тільки в жовтні, з початком опалювального сезону. Як заявила на своєму брифінгу начальник відділу пільг та соціальних допомог Львівської міськради Леся Дронь, близько 73% сімей, які раніше отримували субсидії, втратили право на автоматичне продовження знижки. Більш тільки, 40-60% зовсім по закону втратили право на знижку.

Читайте також  В Україні похолодає до -8: де заморозить найсильніше

Як розповіли ОBOZREVATEL в одному з територіальних органів соцзахисту, заново подавати заяву і декларацію повинні переселенці, власники житла, в якому не всі члени сім’ї зареєстровані за адресою, ті, хто знімає житло, сім’ї, члени якої не проживають за місцем реєстрації.

У той же час без рішення комісії субсидія не призначається: якщо площа квартири від 120 кв.м або будинку – від 200 кв.м, купили машину, яка не старше 5 років, в сім’ї є безробітний дорослий, який не платить єдині соціальний внесок, сім’я два місяці не платила за комуналку або витратила за раз від 50 тис. грн.

Що робити, якщо не дали субсидію
Якщо субсидію не дали, але сім’я дійсно не може платити за комуналку, остаточне рішення прийме спеціальна комісія. Роботи соціальним інспекторам після нововведення дійсно додалося. Тепер всі, хто не підійшов під вимоги, можуть “запросити” інспектора для дослідження матеріально-побутових умов життя.

Для прикладу, якщо сім’я з двох літніх українців має одне джерело доходу – пенсії, але при цьому живе у великій квартирі або будинку, вони можуть написати заяву до місцевого органу соцзахисту. Після цього в житло прийде соціальний інспектор, який ознайомитися з умовами життя і складе спеціальний акт. У холодильники, як пояснили в Міністерстві соціальної політики, “ревізори” заглядати не будуть, але на дорогу техніку, хороший ремонт і припаркований біля будинку автомобіль можуть звернути увагу. За підсумками обстеження чиновник складає відповідний акт. Документ вивчають і за результатами приймають рішення – чи потрібна конкретній сім’ї допомогу, чи ні.

До слова, Міністерство соціальної політики розробило законопроект, який розширює інститут соціального інспектора та дозволяє досліджувати житлові умови всіх субсидіантів, а не тільки тих, хто не відповідають новим вимогам.

Читайте також  В хлопчика, якого мама виховує сама, нога на 20 см коротша за іншу: йому потрібна допомога (ВІДЕО)

Якщо ж субсидію не оформили навіть після візиту ревізорів, сім’я має право отримати інший вид допомоги. Наприклад, пенсіонери, які мають статус “дітей війни”, мають право на комунальну знижку без субсидії в розмірі 25%.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело -