Від сьогодні медичні рецепти видаватимуть по-новому: Що потрібно знати, аби придбати ліки

В Україні сьогодні, 22 травня вступили в силу нові вимоги до виписування рецептів на ліки і медичні вироби.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоров’я України.

Нова форма рецепта є передумовою для впровадження електронного рецепта, який буде зручним як для медустанов, так і для пацієнтів. Також нові зміни дають право виписувати рецепти лікарів, які здійснюють медичну практику як ФОП.

Головні зміни стосуються нормативного регулювання впровадження електронного рецепта. Однак поки електронний рецепт буде поступово впроваджуватися, нові поля будуть заповнюватися на паперових бланках.

Рецепти форми ф-1, крім як на психотропні та наркотичні речовини, повинні містити наступну інформацію про лікаря:

Найменування установи охорони здоров’я або ПІБ ФОП.
Адреса закладу охорони здоров’я або ФОП.
Код ЄДРПОУ / Реєстраційний номер облікової картки платника податків.
Реквізити ліцензії на медичну практику або рішення органу ліцензування.
Червоний штамп “Вартість підлягає відшкодуванню” замінений на нове додаткове поле в рецепті: “Джерело фінансування”, в якому вказується назва урядової або муніципальної програми для пільгового відпуску лікарських засобів. Це поле в електронному рецепті дозволить більш чітко контролювати виконання урядових і регіональних програм.

У відомостях про пацієнта лікар повинен вказати прізвище, ініціали та вік пацієнта, а також номер його амбулаторної або стаціонарної карти. Номер картки містить історію лікування пацієнта з усіма даними про нього в системі E-health. Також він допоможе уникнути плутанини, в разі якщо різні пацієнти матимуть однакові імена і дату народження.

Назва лікарського засобу зазначається латинською мовою під назвою діючої речовини (МНН – міжнародними непатентованими назвою).

У МОЗ зазначають, що нові вимоги стосуються тільки рецептів форми ф-1, установи охорони здоров’я можуть використовувати стару форму паперового рецепта ф-1 з червоною печаткою “вартість підлягає відшкодуванню” до тих пір, поки наявні бланки не закінчаться.

Читайте також  В Україні викрили чергове виробництво фальсифікату популярних препаратів

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело -