МЗС Польщі розсекретило документ 2008 року про відхід від проукраїнської політики

Він був початком перехідом урядом Дональда Туска до проросійського курсу.

МЗС Польщі оприлюднило документ, який датується 2008 року. За словами нинішнього очільника відомства Вітольда Ващиковського, це «було початком покидання урядом Дональда Туска проукраїнської політики на користь політики проросійської», передає Польське Радіо.

«Ця записка була початком покидання проукраїнської політики на користь політики проросійської. В авторів не було ніяких ілюзій відносно успіху, але вони визнали, що проросійськість буде своєрідним інструментом, трюком у відносинах із Заходом, таким способом хотіли здобути більше визнання на Заході», – заявив міністр Вітольд Ващиковський.

«Україні не запропонували шляху інтеграції з ЄС, а лише квазі-інституційні зв’язки із Заходом, атрапу інтеграції», – оцінив глава МЗС Польщі.

Очільник МЗС додав, що «автори дуже негативно оцінили ситуацію в Україні, помічаючи постсовєтизм, корупцію, існування кланів, непрозорість політичного процесу». За словами міністра Вітольда Ващиковського, в цьому багато рації, але цього всього не помічено у випадку Росії. «Україну стигматизують, а Росію представляють як країну, котра не загрожує, є резервуаром сировини, має бажання співпрацювати».

Документ «Тези про політику РП відносно Росії та України» від 4 березня 2008 року був засекречений, його підписав тодішній директор Східного департаменту МЗС Ярослав Браткєвич. Документ передано до відома чотирьох осіб, у тому числі тогочасного міністра закордонних справ Радослава Сікорського. Розсекречено записку в жовтні 2015 року.

Читайте також  У аеропорту Варшави розмістили карти, на яких Львів та Вільнюс зображені як територія Польщі.

Шукайте деталі в групі Facebook


Передає -