До нас вони не готові: українців у Польщі все частіше принижують через національність

Українцям у Польщі стає дедалі страшніше жити – наші громадяни стають жертвами злочинів на національному ґрунті.

Так, Петро Тима, голова Об’єднання українців у Польщі, відзначає, що в суспільстві намагаються сформувати стійкий негативний імідж мігрантів, які приїхали з України.

За словами експерта, зараз українські мігранти живуть майже в кожному польському містечку. Часом навіть в таких, де раніше українців ніколи не було.

“Такі місцеві громади не готові до іншості. З іншого боку, з’явилися такі люди і спільноти, які намагаються сформувати свій політичний капітал на основі, власне, ворожості до мігрантів з України», – зазначає Тима.

Одночасно з цим спікер цивільних прав Адам Боднар каже, що тривожним сигналом є ще і зростання повних ненависті інтернет-коментарів, в яких згадують українців.

«На жаль, реакція з боку поліції і прокуратури не завжди є достатньою. Особливо, якщо мова йде про злочини, вчинені в Інтернеті, тобто про мову ненависті”, – додав Боднар.

Відзначимо, за даними Управління у справах іноземців, число громадян України, які мають дозвіл на постійне або тимчасове перебування в Польщі, перевищила 150 тисяч. Це в три рази більше, ніж 2015 році. При цьому ці дані не охоплюють українців, які перебувають в Польщі на візовій основі.

Нагадаємо, як раніше заявив міністр землеробства Польщі Кшиштоф Юргель, Польща восени 2018 року почне будувати паркан на кордоні з Україною і Білорусією. Правда, на щастя, захищатися поки будуть не від людей. Забор повинен запобігти міграції диких кабанів і поширенню африканської чуми свиней (АЧС).

Читайте також  Додаткова відпустка: українцям нагадали, хто може претендувати на тривалий відпочинок

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело -