Які зміни чекають українців з 1 квітня: ціни, тарифи, зарплати

З 1 квітня 2018 року українців очікують зміни, оскільки набуває чинності низка законів, указів і постанов.

В Україні з 1 квітня 2018 року запрацює 4G-зв’язок, зміниться порядок перерахунку пенсій, з’явиться нова система контролю якості харчових продуктів та підвищаться тарифи Укрзалізниці, передають fakty.ictv.ua.

Соціальна сфера

Зарплати та пенсії.

Пенсійний фонд почне основні виплати перерахованих пенсій військовослужбовцям з 1 квітня. У квітні військові пенсіонери отримають перераховану пенсію за січень-квітень. Пенсії будуть перераховані за довідками уповноважених структур, в яких особи проходили службу – Міноборони, МВС та інших. Пенсіонерам не потрібно окремо звертатися до Пенсійного фонду.

Із 1 квітня 2018 року зміниться порядок перерахунку пенсій пенсіонерам, які працюють. Раніше кожні два роки пенсіонери могли звертатися до територіальних управлінь Фонду із заявою про перерахунок. Тепер органи Пенсійного фонду щороку з 1 квітня без додаткового звернення особи робитимуть перерахунок пенсії тим, хто на 1 березня року, в якому здійснюється перерахунок, набув право на здійснення перерахунку.

1 квітня запуститься процес стягнення заборгованості щодо зарплати. Міністр юстиції України Павло Петренко анонсував, що з 1 квітня заборгованість із заробітної плати буде стягуватися за прикладом стягнення заборгованості за аліментами.

Комунальні.

Газ для населення може зрости в ціні з 1 квітня. Кабінет міністрів планує змінити методику визначення ціни газу для населення з квітня 2018 року. За такою методикою з 1 квітня 2018 року ціна газу для населення може збільшитися на 8,3%, тобто з 4942 грн за тисячу кубометрів до 5352 грн і діяти вона буде до 1 квітня 2019 року.

Армія.

4 тис. українців призвуть на строкову службу до Нацгвардії з 1 квітня. У рамках чергового призову громадян України на строкову військову службу в період з 1 квітня по 31 травня 2018 року до лав Національної гвардії України буде призвано 4 тис. осіб.

Читайте також  На тілі не було живого місця: батьки до смерті побили 3-річну дитину

Що у магазинах?

Нова система контролю якості та безпечності харчових продуктів запрацює в Україні з 4 квітня. Підприємства перевірятимуть залежно від ступеня ризику для життя і здоров`я людей (наприклад, у магазині, де продається запакована продукція тривалого зберігання, ризиків менше, ніж у магазині, де продається свіже м`ясо).

Що у лікарнях?

З 1 квітня терапевти, педіатри та сімейні лікарі прийматимуть пацієнтів тільки після підписання декларації. Зазначається, що кожен лікар зможе підписати декларації з двома тисячами пацієнтів. Для педіатрів це – 120 тис. грн/міс. Гроші отримуватиме лікарня, а не лікар. Але від кількості пацієнтів залежить і розмір зарплати.

Транспорт і зв’язок

З квітня мобільні оператори України запустять перші “плями” зв’язку 4G на частоті 2600 МГц. Перші зони 4G з’являться у Львові, Києві, Дніпрі, Харкові, Одесі, Ужгороді, Вінниці, Хмельницькому, Тернополі, але масштабно новий зв’язок запрацює не раніше 1 липня (коли запрацює частота 1800 МГц).

Подорожчання залізничних квитків для пасажирів у другому кварталі на 10-12%, яке анонсував із квітня гендиректор Укрзалізниці Євген Кравцов, переноситься. Підвищення вартості буде, але не в квітні.

Київ

КМДА продовжила обмеження на зовнішню рекламу в Києві до 1 квітня 2018 р. Київська міська державна адміністрація (КМДА) продовжила до 1 квітня 2018 року обмеження на прийом і розгляд заявок на розміщення зовнішньої реклами у столиці, введені в жовтні минулого року на період до 1 січня 2018 року.

З 1 квітня зростуть тарифи обленерго. Тариф Київенерго на постачання і розподілу електроенергії підвищений на 35-90% в залежності від класу споживання.

Що не запрацює

RAB-тарифи з 1 квітня не запрацюють. Нацкомісія з енергетики та комунальних послуг не розглянула питання введення стимулюючих тарифів на електроенергію.

Читайте також  Будуть неймовірно важкі дні: коли в липні очікуються сильні магнітні бурі

– З урахуванням строків відкритих обговорень, думаю, ніхто (ні одне обленерго не буде переведено на RAB-регулювання з 1 квітня). Обговорення повинні пройти на рівні регіону, їх результати повинні бути опрацьовані комісією, схвалені для обговорення на рівні комісії, – сказав глава НКРЕКУ Дмитро Вовк 9 лютого.

Що з доларом і бензином

Курс долара, кажуть фінансисти, в квітні триматиметься на звичному рівні. Глобальних стрибків не очікується, так як валюту на ринок заводять аграрії і резиденти, які купують у цей період цінні папери. Курс може опуститися і нижче 26 грн/$, прогнозує фінансовий експерт Василь Невмержицький.

Вартість палива, за словами члена наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрія Корольчука, від долара зараз залежить не так сильно, але зростання цін на 1-2 грн можливе.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело -