Батьки знехтували здоров’ям сина: Зимові веселощі завершилися для 11-річного хлопчика реанімацією

Після забав на санчатах потрапив до реанімації хлопчик на Рівненщині. Швидку допомогу медиків дитині викликали вже наступного дня, бо спершу батьки не відчули всієї серйозності ситуації.

“Ми каталися на санках він сів задом і їхав прямо сюда, якось лобом об це. Як намагався встати, не втримав себе і так побіг прям в стінку цю, впав”, – розповів школяр Дмитро Савчук. Місце травмування дитини – це бетонна яма щонайменше півтора метри завглибшки із трубою всередині. Богдан ударився об неї кілька разів, але був при свідомості. 10-річний Дмитро, який одразу кинувся на допомогу, каже, що друг дуже плакав, а дорогою додому почав утрачати пам’ять. “Казав: куди йти, як його звати, що сталося, хто був? Повів його додому, розказав його мамі і татові”, – розповів друг.

Хлопчик злетів у обкладену цеглою яму та кілька разів вдарився головою. Дитину, яка втратила пам’ять, додому довів 10-річний друг і розказав батькам, що сталося. Але вони на стан сина уваги не звернули і “швидку” викликали лиш наступного дня, коли хлопчик уже був без свідомості.

Батьки ж не звернули уваги ні на стан Богдана, ні на слова його друга. “Він може неадекватно говорити про стан дитини, але на мою думку, я адекватно подивився, він нормальний”, – виправдовується Ярослав Біжаков. Попри те, що дитині погіршало вночі, батько стверджує, що і зранку стан хлопця здався йому нормальним. Швидку ж викликали, тільки коли Богдан утратив свідомість. На сполох почав бити дядько підлітка. “Лікар одразу сказав, що його треба в лікарню, ми його одразу одіяльцем накинули, навіть недовдягали – і скоренько занесли в швидку”, – розповів Олег Цупрун.

Читайте також  В Україні різко впала вартість бензину

Зараз 11-річний Богдан не може сам дихати – він перебуває в комі і на штучній вентиляції легень. Серце і тиск лікарі підтримують препаратами. “Дитинка потрапила в обласну лікарню у важкому стані, з відкритою черепно-мозковою травмою, одразу було проведено оперативне лікування. На даний момент загальний стан дитини важкий”, – розповів лікар-анестезіолог Рівненської обласної дитячої лікарні Микола Ногачевський. Богдану вже зробили дві операції – видалили гематому та відкачали з мозку рідину. Медики кажуть, що могли би зарадити більше, якби до них звернулися вчасно. “Вони втратили багато часу, я то зразу сварилася з ними”, – каже тітка хлопця Лариса Мартинюк.

Вона чергує біля дитини вже другий тиждень, а батьки, з її слів, навідуються рідше. Неофіційно про них відомо, що й тато, й мама ніде не працюють і полюбляють хильнути чарку. Саме тому хлопчик часто гостював у родичів. “Як для мене, то він найкращий. Він у нас був три дні: п’ятниця, субота й неділя, а в понеділок поїхав. Я себе виню. Він хотів лишитися”, – плаче тітка Богдана. Щодня на підтримку життя хлопця вона тепер витрачає близько тисячі гривень, хоч сама працює сторожем на мінімальному окладі. Допомагають Богдану всім світом – гроші несуть лікарі, родичі, колеги, односельці та волонтери, 10 тисяч гривень назбирали в школі. “Розривається душа, дитина дуже хороша. Добрий, щирий, ввічливий, завжди приходить на допомогу”, – каже класний керівник Олена Мальник.

Ніяких прогнозів медики поки що не дають, найголовніше для них зараз – стабілізувати стан хлопця. Лише потім можна буде говорити про відновлювальну терапію. Друзі та рідні Богдана Біжакова будуть вдячні всім, хто допоможе хлопцеві своїми пожертвами на лікування. Кошти можна переказати на картку “Райффайзен банк Аваль” № 5489 6810 1372 5961 – отримає їх тітка постраждалої дитини Лариса Олександрівна Мартинюк.

Читайте також  ЗМІ дізналися, кого Кремль хотів поставити на чолі України

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело -