“Головна біль чи температура?”: Штраф за викликану швидку допомогу сягає 12 тисяч гривень

Невідкладну допомогу може викликати кожен, але не кожен зможе за неї заплатити. Штраф за виклик реанімації якщо у вас температура або головний біль 12000 грн.

Для того щоб викликати невідкладну допомогу необхідно зателефонувати за номером 112 (екстрена допомога) – цей номер діє по всій Європі або 999 (швидка допомога).

Якщо ситуація дійсно критична і вимагає невідкладної медичної допомоги, то в цьому випадку бригада прибуває на виклик протягом 5 – 7 хвилин.

Машини швидкої допомоги розділені на певні види, які можна визначити за буквою, яка нанесена на автомобілі.

S – Фахівці. Бригада складається з 3-х чоловік, один з яких лікар. Варто відзначити, що один з членів бригади повинен мати ліцензію на керування машиною швидкої допомоги. Якщо ліцензії немає, то до бригади приєднується ще одна людина – водій.

S – бригади виїжджають на найскладніші виклики, де потрібна екстрена та кваліфікована допомога професіоналів.

P – Базові безлікарняні бригади, які складаються з 2-х чоловік.

P – Бригади виїжджають на виклики, де допомога лікаря не потрібна.

T – Транспортні бригади презначені для перевезення пацієнта, який не потребує екстреної медичної допомоги.

Така бригада складається з 2-х чоловік (медсестра або фельдшер або парамедик і водій).

Також існують і повітряні бригади (вертоліт).

До складу даної бригади входить 4 людини, один з яких лікар, один професійний пілот і 2 людини медсестри або фельдшера або парамедики.

Чи платна швидка?

Фактично швидка допомога в Польщі є безкоштовною тільки в екстрених випадках.

Швидка допомога приїде тільки в наступних випадках: втрата свідомості гостре психічне розстроєння, раптовий біль в грудях порушення серцевого ритму гостра біль в черевній порожнині та поперековому віддділені признаки гострого отруєння, блювота з кровю, масивна кровотеча.

Читайте також  В МОЗ пояснили, чому «швидка» не приїде на виклик і як діяти в такому випадку

Варто відзначити, що диспетчер після прийняття рішення про направлення до вас бригади, обов’язково вам про це повідомить: “Wezwanie przyjęte!”. Якщо в швидкій вам буде відмовлено, то диспетчер проконсультує вас до кого вам слід звертатися за допомогою і за яким номером дзвонити.

За безпричинний виклик – штраф!

Так, це вам не українська швидка, яка змушена їздити на виклик з приводу і без приводу. У Польщі такого нема. Якщо навіть вдалося “обдурити” диспетчера і бригада приїхала на виклик, а там температура і т.д., то вам випишуть штраф. Так як болить голова, температура і т.д., для польської швидкої немає причини для виклику!

Тому любителі безпричинних викликів будуть змушені сплатити штраф у розмірі від 500 до 1500 злотих. А це від 4225 грн. до 12 675 грн.

Варто зазначити, що середній заробіток в Польщі становить 13,7 злотих за годину, а середньомісячна мінімальна зарплата не менше ніж 2100 злотих (приблизно 17 745 грн.).

Можливо, через пристойні штрафи в Польщі безпричинні виклики є рідкістю.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело -