“Злива та шалений снігопад накриють Україну, пруть крижаний дощ і негода”: синоптики сказали про мороз у -30 градусів

“Злива та шалений снігопад накриють Україну, пруть крижаний дощ і негода”: синоптики сказали про мороз у -30 градусів

Поки в Україні зберігається відносно тепла погода, але вже невдовзі варто очікувати на похолодання, дощі та сніг. Завідувач відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС України Віра Балабух розповіла, чи буде ще бабине літо в Україні, а взимку морози до -30.

Як передає “Хвиля”, цього року природа зробила українцям сюрприз незвичайно теплою погодою. До початку жовтня трималася практично літня спека. Потім стався різкий перепад – температура впала так сильно, що трапилися заморозки. Нині хоч і потепліло знову, але по-справжньому тепло вже не повернулося – відчувається справжня осінь.

За словами Балабух, цього року літо в Україну прийшло в середині травня і тривало майже до першої декади жовтня. Лише Заході початок жовтня було прохолодним.

Проте вона звернула увагу, що температура повітря поступово знижується, як і зазвичай у цей період. Тому суттєве підвищення середньої за добу температури вище за +15 градусів малоймовірне. Отже, бабиного літа вже чекати не варто.

Метеоролог також розповіла, на яку погоду чекати українцям у листопаді. Вона зазначила, що за даними розрахунків світових прогностичних центрів, середня за листопад температура повітря в Україні може бути на 1-2 градуси вищою за кліматичну норму. Однак про те, коли буде потепління чи похолодання, сказати поки що не можна. Про те, яких значень може досягати температура повітря, достовірно можна дізнатися лише за 5 діб.

Також неможливо і спрогнозувати, чи можлива цього року рання зима. Попередньо вона цього року очікується теплою. Середня за сезон температура повітря може бути на 2 градуси вище за норму.

Читайте також  Якою буде погода на Святвечір і Різдво: де буде -6 градусів, а де +13

“В останні роки у нас відзначається тенденція до суттєвого підвищення температури повітря взимку. За останні 30 років вона стала теплішою в Україні майже на 1,5 градуса порівняно з 70-80 роками минулого століття. Тому дуже ймовірно, що ці тенденції збережуться і в Україні цього року”, – розповіла Балабух.

Незважаючи на те, що температура повітря взимку очікується вище за норму, різкі зниження та вторгнення арктичного холоду також можливі.

Синоптик також наголосила, що часто сильні морози до -30 градусів у нас бувають саме на Сході.

“Найнижча температура повітря взимку в Україні спостерігається у східних областях і на високогір’ї Карпат. Мабуть, і цей рік не буде винятком. Але спрогнозувати зараз, чи будуть у цьому регіоні 30-градусні морози і де, – неможливо. Поки що ми бачимо”. Поки що ми бачимо, що цього року для Сходу країни характерно аномально високу температуру повітря”, – сказала вона.

Як інформує “Суспільне”, на Тернопільщині в останній тиждень жовтня синоптики прогнозують хмарну погодну без істотних опадів. Про це повідомили на сторінці обласного Гідрометеоцентру в соцмережі.

28 жовтня: Хмарно з проясненнями. Без істотних опадів. Вітер північно-західний, 7 – 12 м/с. Температура вночі 7 – 12° тепла, вдень 12 – 17° тепла.

29 жовтня: Хмарно з проясненнями. Без істотних опадів. Вітер північно-західний, 7 – 12 м/с. Температура вночі 2 – 7° тепла, вдень 10 – 15° тепла.

30 жовтня: Хмарно з проясненнями. Без істотних опадів. Вітер південно-західний, 5 – 10 м/с. Температура вночі 6 – 11° тепла, вдень 10 – 15° тепла.

31 жовтня: Хмарно з проясненнями. Вночі без опадів. Вдень місцями невеликі дощі. Вітер північно-західний, 9 – 14 м/с. Температура вночі 6 – 11° тепла, вдень 9 – 14° тепла.

Читайте також  Інтим під столом: депутат від партії Медведчука у Раді переписувався одразу з трьома коханками (відео)

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело