Одні заплатятть за інших: в тарифах назріває колапс

Одні заплатятть за інших: в тарифах назріває колапс

Нові тарифи можуть знищити українську промисловість.

Національна комісія з регулювання енергетики (НКРЕКП) планує уніфікувати тарифи на електроенергію, що викликало критику з боку експертів. Зокрема, президент об’єднання “Укрметалургпром” Олександр Каленков вважає це рішення нелогічним та шкідливим для української економіки.

Він 

наголосив, що така уніфікація примусить одну групу споживачів платити за іншу, що є несправедливим.

Каленков пояснив, що існування різних класів споживачів має сенс, оскільки витрати на енергопостачання для великих підприємств і невеликих споживачів відрізняються. Наприклад, великі компанії мають власну інфраструктуру для обслуговування електромереж, тому витрати на їх енергозабезпечення значно нижчі. Втрати електроенергії в таких мережах теж мінімальні.

Він також підкреслив, що в Європі існує практика поділу тарифів за класами напруги. В більшості країн ЄС для великих промислових підприємств діють окремі тарифи. Лише на Мальті, де практично немає промисловості, діє єдиний тариф для всіх споживачів.

“Перш ніж приймати такі рішення, необхідно провести обговорення з промисловими споживачами. Ми повинні зрозуміти, скільки класів має бути: два, три чи більше, як це практикується в Європі. Також слід точно оцінити витрати, щоб визначити справедливі тарифи”- зазначив Каленков.

Він додав, що уніфікація тарифів є негативним сигналом для інвесторів, оскільки вони очікують передбачуваності у таких питаннях. Це може відлякати як діючих, так і потенційних інвесторів. Міжнародне енергетичне співтовариство теж закликало НКРЕКП переглянути своє рішення, зазначивши, що воно не відповідає європейським стандартам і не є економічно обґрунтованим.

Джерело: «Znaj.ua»

Читайте також  В Україні планують збільшити прожитковий мінімум: коли і наскільки зросте

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело