Вирішальний день – лідери ЄС пішли на безпрецедентний крок

У неділю, 19 липня, в Брюсселі відбудеться третій день саміту ЄС, який раптово продовжили через жорсткі розбіжності лідерів ЄС.

На порядку денному у європейських політиків стоять питання прийняття довгострокового бюджету Євросоюзу на 2021-2027 роки в розмірі понад 1 трлн євро і розподілу фонду відновлення економіки. Але план з порятунку від кризи опинився під загрозою — північні країни єврозони на чолі з Нідерландами дотримуються жорсткої позиції і наполягають на тому, що загальна сума повинна складатися переважно з позик. З ними не погоджуються Німеччина, Франція, Італія, Іспанія та країни Східної Європи, які підтримують виділення коштів виключно у вигляді допомоги найбільш постраждалим від COVID-19 країнам. Канцлерка ФРН Ангела Меркель, на якій зараз лежить особлива відповідальність, оскільки Німеччина з 1 липня займає по ротації пост голови Євросоюзу, не виключає, що сторони не дійдуть згоди і на третій день переговорів, незважаючи на те, що глава Європейської Ради Шарль Мішель вже запропонував світовим лідерам компроміс. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на The Associated Press. “Ми починаємо третій день переговорів, і він, напевно, буде вирішальним. Різні теми — обсяг фонду, розподільний механізм, а також питання дотримання принципів правової держави — зараз добре опрацьовані. Чи вдасться прийти до результату, я, як і раніше, не можу сказати. Є добра воля учасників саміту, але і “багато позицій”, які не дозволяють досягти угоди. Може трапитися так, що сьогодні не буде результату”, — припустила Меркель провал переговорів.
Важливо відзначити, що офіційно саміт повинен був завершитися напередодні, але лідери ЄС так і не досягли прогресу на переговорах і вирішили провести третій день переговорів. Йдеться про питання прийняття семирічного бюджетного плану ЄС на 2021-2027 роки обсягом 1,074 трлн євро і створення фонду відновлення економіки Євросоюзу після пандемії, в який, згідно з проектом Єврокомісії, планувалося залучити 750 млрд євро позикових коштів із зобов’язанням для країн ЄС виплачувати їх до 2056 року. Так як переговори зайшли в глухий кут, глава Європейської Ради Шарль Мішель зробив компромісну пропозицію щодо розподілу грошей з антикризового фонду ЄС. Він запропонував зберегти раніше запропонований пакет засобів на відновлення розміром 750 млрд євро, але по-іншому розподілити ці кошти. Мішель запропонував, щоб 450 млрд євро були виплачені в якості грантів, які державам-одержувачам не потрібно буде повертати Брюссель. Решта 300 млрд складуть кредити. Раніше відповідні суми становили 500 млрд і 250 млрд євро. Таким чином він вирішив поступитися Австрії, Нідерландам, Данії і Швеції, яким разом з Німеччиною запропонував також знижки на внески до бюджету ЄС. Однак навіть цей варіант не викликав загального схвалення. Нагадаємо, позаплановий саміт Євросоюзу зібрали для обговорення семирічного бюджету ЄС в розмірі 1,074 трильйона євро і фонду відновлення економіки після пандемії коронавируса в розмірі 750 мільярдів євро. У країн-членів ЄС немає попередньої згоди ні щодо способів наповнення бюджету і фонду відновлення, які зажадають великих держпозик і введення нових податків в Європі, ні з приводу майбутнього розподілу між державами дотацій з евроказни. Згідно з останніми оцінками Єврокомісії, в 2020 році спільнота очікує спад ВВП в 8,3%, що є безпрецедентним показником в післявоєнній історії. Меркель і Макрон на саміті ЄС планують домовитися про виділення безповоротної допомоги державам Євросоюзу, сильніше інших постраждали від коронавируса. Їхнім планам виділити 500 млрд євро з пакету в обсязі 750 млрд на основі безоплатної субсидії протистоять головним чином Австрія і Нідерланди. Федеральний канцлер Австрії Себастьян Курц, що таке рішення розходиться з інтересами австрійських платників податків, а представники Нідерландів пропонують пов’язати надання допомоги з проведенням в постраждалих країнах реформ, з чим не згодні Італія і Іспанія.

Читайте також  “У салоні перебувало 60 людей – здебільшого діти”: в Румунії пeрeкинувcя автобус з українцями, які поверталися з відпочинку у Болгарії

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело