В українських школах по-іншому ставитимуть оцінки: нові рекомендації МОН

В українських школах по-іншому ставитимуть оцінки: нові рекомендації МОН

В Україні вчителі по-новому проводитимуть оцінювання результатів навчання учнів, яке стане більш гнучким та враховуватиме різні освітні потреби школярів. Міністерство освіти і науки України затвердило рекомендації щодо нового оцінювання результатів навчання учнів 5-9 класів.

Крім оновлення принципів застосування шкали оцінювання, пропонується затвердити Свідоцтво досягнень учня. Про це йдеться на офіційному сайті МОН.

У нових рекомендаціях зазначається, що критерії оцінювання мають чотири рівні, кожний з яких складається з 3 балів, які в сумі дають 12:

початковий (1–3 бали);
середній (4–6 балів);
достатній (7–9 балів);
високий (10–12 балів).
У Свідоцтві досягнень учня будуть дві частини:

1. Характеристика навчальної діяльності – розділ без оцінок. У цій частині міститимуться результати оцінювання рівня сформованості наскрізних умінь в школярів наприкінці навчального року, такі як розуміння прочитаного, висловлення власної думки, критичне і системне мислення, ініціативність тощо. За кожним умінням визначатиметься рівень сформованості: “Має значні успіхи”, “Демонструє помітний прогрес”, “Потребує уваги і допомоги”. Цей розділ заповнюватимуть класні керівники або кілька вчителів колегіально.

2. Характеристика результатів навчання – розділ із балами за предмети / інтегровані курси щосеместрово й за рік. Загальна оцінка за семестр виставлятиметься на основі балів за окремі групи результатів навчання, які визначено в Державному стандарті базової освіти. (всього чотири оцінки за групами результатів). Річна оцінка виставлятиметься на підставі семестрових.

Рекомендуємо вчительству гнучко проводити оцінювання результатів навчання учнів. Підходи до оцінювання в різних класах закладу загальної середньої освіти можуть мати відмінності, спрямовані на реалізацію освітньої програми закладу освіти та автономії вчителя, – зазначають у МОН.

Читайте також  Дитячі садки запрацюють з 22 травня, – МОЗ

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело